Voeding

Een paard eet….
Een paard eet gras..? En hooi in de winter.. toch?

Of niet?
Een paard eet in het wild heel gevarieerd: gras, takken, struiken, bladeren, kruiden… etc. Op de Nederlandse weides is dit niet terug te vinden. Daar groeit over het algemeen een soort gras dat voor koeien bedoeld is. Koeien die een hoop melk moeten geven en dus veel suiker- en eiwitrijk gras moeten eten. Door de weilanden te bemesten met kunstgras en/of drijfmest gaat het gras ook nog eens heel snel groeien en raken de voedingstoffen helemaal uit balans voor paarden.

Weidebeheer
Weidebeheer is erg belangrijk. Bovenstaande voorbeeld is niet gezond voor paarden. Beter kun je je wei minder bemesten en dan het liefst met organische mest. Geen drijfmest.

Overig ruwvoer
Geef je paard naast hooi en (beperkt) gras wilgentakken, kruiden, etc. Zo zorg je voor een gevarieerd aanbod en krijg je een gezond paard. Ze krijgen zo veel cellulose binnen.
Naast je paddock kun je heel goed een paar van dit soort struiken en bomen planten. Of je laat de paarden snoeien of je snoeit zelf en geeft het ze.

Meer over hooi lees je in dit artikel: Hooi, voordroog en kuil

Hooi voer je handig in slowfeeders. Daarmee doen de paarden langer over het hooi en wordt er minder gemorst. Op deze website van Bol.com vind je een heel uitgebreid assortiment: Hooinetten.

Links losse kleine baaltjes droog hooi, rechts ingepakte voordroog midi balen.

Vitaminen en mineralenslobber:
Wil je je paarden genoeg cellulose binnen laten krijgen, dan hebben ze naast de wei en het hooi nog iets extra’s nodig. Dit voeren wij onze paarden:

* Bietenpulp (halve maatschep voor 1 paard en 2 pony’s)
* Zemelen (1 flinke hand)
* Zeewier 1 schepje
* Veendrenkstof 1 eetlepel

Bietenpulp altijd goed weken! Doe je dit niet, dan riskeer je een slokdarmverstopping. Dat is heel naar voor een paard. Zemelen en bietenpulp moeten in de verhouding 1:2 gevoerd worden. De mineralen verhouding is dan nog niet optimaal, maar met het zeewier en veendrenkstof wordt het dan verder aangevuld. Naast deze mix hebben ze dan verder geen vitaminekorrel nodig, is onze ervaring.

Mineralen
Een zoutblok voorziet in de zoutbehoeften. Hang deze strategisch op, zodat de regen het blok niet binnen een paar weken laat verdwijnen.