Kleine oppervlakte

Veel ruimte?
Paarden hebben geen hectare grasland nodig. Het gaat niet om de kwantiteit, het gaat om de kwaliteit. Voorheen was het normaal als je paarden had dat je een aantal individuele boxen had en opslag voor hooi, een bestraat poetsplaatsje en een grote wei. Als de wei kaler werd werden de paarden verzet naar een ander stuk weiland.

Er is een andere oplossing! Paarden leven in het wild in groepen, kuddes, en bewegen vrijwel de hele dag (zo’n 16 uur). Ze liggen en staan erg weinig. Het opsluiten in een kleine, individuele stal komt dus totaal niet overeen met dit gegeven. Paarden willen bewegen! En spelen, hapje-stapje grazen en knabbelen aan struiken.

Hoe kun je dit bereiken? Maak eenvoudig om je weiland een baan van een meter of 2 tot 3 breed. De kudde kan zo in een lus rond bewegen. Het is helemaal leuk om los te gaan en diverse lussen te bedenken! Hoe meer je paarden tot bewegen uitgedaagd worden hoe beter. Hiervoor kun je zorgen door de hooi- en andere voerpunten ver uit elkaar te maken. Water en eten zet je zeker allebei aan de andere kant van elkaar. Zo worden je dieren gedwongen om heen en weer te bewegen.

Track
Je kunt bij de banen (ook wel track genoemd) tussen breed en smal variƫren. Dit zorgt voor extra beweging. Het is wel belangrijk dat er na een smal stuk een mogelijkheid komt tot vluchten of opsplitsen. Anders heb je kans dat de paarden zich vastlopen als ze voor een dominant paard willen vluchten en een ander staat in de weg.

Ondergrond
Door gebruik te maken van verschillende soorten ondergrond train je de hoeven en de benen om sterk te worden. Hierbij kun je denken aan:

* Beton (-platen)
* Straatklinkers
* Stoep- of terrastegels
* Puin
* Zand
* Rotsen

Obstakels en poelen
Er is zoveel mogelijk! Ik zag tracks met een gat in het midden met water erin. De paarden moesten als ze helemaal rondgingen door het water lopen of waden.

Het wordt nog leuker als je wat obstakels maakt, zoals:

* Boomstammen
* Autobanden
* Keien
* Heuveltjes
* Dalen/kuilen met of zonder water

Onze track
Onze track is zo’n 25 bij 25 meter in het vierkant. Echt klein dus. Er staan momenteel 2 pony’s en 1 paard op. Het pad varieert van smal (1,5) meter tot breed (4 meter). Er zijn diverse uitgangen richting gras, verharding en zandpaddock. Ook hebben wij 2 vaste hooinetten en 2 bakken waar hooi en takken in kunnen. Het water staat helemaal aan het andere uiteinde van de zandpaddock. Zo worden de paarden uitgenodigd om veel heen en weer te lopen, ondanks de relatief kleine oppervlakte.
Als onze paarden tegen de avond op stal gezet zouden worden en er ’s morgens weer uit mochten, dan zouden ze zo’n 14 uur op stal staan, daarna nog enkele uren hooi eten bij de voerpunten en tussendoor gaan staan uitbuiken.. Die 16 uur bewegen zouden ze bij lange na niet halen!
Nu zie ik de paarden als ik de beelden op de bewakingscamera terug kijk de hele nacht foerageren, bewegen, spelen en pas tegen de ochtend gaan ze liggen op het zand. Als wij dan buiten komen staan ze alweer op, gaan hooi eten, een paar uur spelen en rondlopen en tussendoor eten en drinken. Het is echt een enorm verschil in het bewegingspatroon!