Omheining

Welke materiaal kies je?
Kies je voor een hekwerk of voor een meer natuurlijke oplossing?
Er zijn verschillende opties: schrikdraad, -lint, houten balken of planken, een heg of houtwal, een schutting of een ijzeren hek. Wat je kiest hangt zeker van je budget af. Ook belangrijk is wat je mooi vindt. Hout kan prachtig zijn. Het geeft wel enig onderhoud: verven, schuren, planken vervangen… Je kunt er ook voor kiezen een professionele omheining of hekwerk te laten plaatsen door een bedrijf of loonwerker.

Artikel: Schrikdraadpaaltjes, afrasteringspaaltje en omheiningen

Artikel: Lint, koord, draad, gaas?

Poorten
Wij hebben alleen een professionele poort laten plaatsen op strategische plekken. Een deel van de takkenwallen zijn achter een stuk oud, al eerder geplaatst schapengaas gemaakt. Verder hebben we de omheining gemaakt van donkerbruin breed schriklint (4 cm). Dit lijkt voor ons genoeg op houten planken en het ziet er daardoor netjes uit. Bijkomend voordeel is dat het een stuk goedkoper is dan rondom een houten omheining te laten plaatsen.

De doorgangen naar onze wei zijn onderbrekingen in het schriklint waar we poortgrepen aan gemaakt hebben. Deze zijn betaalbaar en makkelijk te verplaatsen. Zeker in het begin, als je nog wat wilt veranderen zijn deze heel handig.
Er zijn ook kant en klare schrikdraadpoorten van bepaalde merken.
Je kunt ook kiezen voor een veersysteem (hekafsluiter); dat trekt in elkaar op het moment dat je het opent. Er is ook een oprolsysteem voor koord.

Lint, koord, draad, gaas…?
Ook hierin is de keuze enorm! Je kunt kiezen voor gaas als je ook kleinere dieren rond hebt lopen. Dan is het fijn als de mazen zo klein zijn dat de hoeven er niet door passen.

Groene omheining
Als je kiest voor een natuurlijke, groene omheining is het verstandig om je te verdiepen in de diverse eetbare planten, struiken en bomen voor paarden. Er zijn een aantal bomen en struiken erg giftig voor paarden. Die wil je zeker niet in de buurt hebben. Lees hier meer over dit onderwerp:

Artikel: Struiken en bomen: welke zijn wel of niet geschikt paarden?

Wij hebben kortgeleden een boom weg laten halen die pal naast de weide stond. Van deze boom is ondertussen bekend dat de bladeren, zaden en zaailingen giftige stoffen kunnen bevatten voor paarden. Dit was een Esdoorn. Er zijn verschillende soorten Esdoorns en ze zijn niet allemaal giftig. Deze was dat hoogstwaarschijnlijk wel; want het was de verkeerde soort, namelijk de Gewone Esdoor (Acer pseudoplatanus L.)

Paarden eten de omheining als hij erg lekker is waarschijnlijk voor een groot deel op. Ook vinden ze het hier een erg leuk tijdverdrijf om op de takkenwal te gaan staan om te checken of er nog gras of ander groen tussen groeit. Wil je dat je wal een beetje in model blijft, dan zal je er een draadje voor moeten spannen of hem hoog en stevig genoeg maken. Hieronder zie je rechts een takkenwal en links een haag van wilgentenen. Om ze een beetje te kunnen laten groeien hebben we er draad voor gespannen. Wat er aan groen uitsteekt of bovenuit komt zullen ze af gaan knabbelen en dat is geen probleem.