Struiken en bomen: welke zijn wel of niet geschikt voor paarden?

Takkenwal
Een takkenwal om je paardenwei staat landelijk. Het is meteen een plek waar je je snoeiafval kwijt kunt. Het is zeker een heel duurzaam idee! Hoe je deze kunt maken, lees je hier:

Artikel: Takkenwal of houtril

Struiken en bomen
Struiken en bomen zijn een goede schuilplaats voor allerlei kleine dieren. Denk aan vogels, vlinders en andere insecten, kleine knaagdieren, enzovoorts. Vroeger lagen er om de akkers en landen vele heggen en wallen. Dat is helaas flink veranderd. Voor ons een kans om wat terug te doen voor de natuur. Om een groot deel van je land of paddock kun je verschillende planten neerzetten. Je kunt ze zo plaatsen dat de paarden ervan kunnen snoepen als ze wat groter worden. Een aantal planten en bomen hebben voor paarden heerlijke bladeren en takken. Het fruit moet met mate gesnoept worden in verband met de suikers erin. Sommige struiken hebben nog een functie, zoals de vlier; deze houdt vliegen op afstand. Dubbel fijn voor paarden om in de buurt te hebben dus!

Struiken die je kunt gebruiken rond een paardenwei of -paddock
– Haagbeuk
– Meidoorn
– Hazelaar
– Bamboe
– Rozenbottel
– Frambozen
– Bramen
– Wilg (knotwilg, schietwilg)
– Vlier

Bomen die geschikt zijn bij een paardenwei of -paddock
– Knotwilg
– Zwarte of witte Els
– Moerbij
– Tamme kastanje
– Mispel

Giftige bomen die je echt NIET bij de paardenwei moet planten
– Taxus (zeer giftig)
– Buxus (zeer giftig)
– Esdoorn (zeer giftig)
– Beuk (giftig)
– Eik (giftig)
– Gouden regen (giftig)
– Pseudo-Acacia (valse Acacia/Robinea, giftig)
– Zwarte walnoot (giftig)
– Rhodondendron (giftig)
– Paardenkastanje (matig giftig)
– Fruitbomen (matig giftig)

Esdoorn
Wij hebben kortgeleden een boom weg laten halen die pal naast de weide stond. Van deze boom is ondertussen bekend dat de bladeren, zaden en zaailingen giftige stoffen kunnen bevatten voor paarden. Dit was een Esdoorn. Er zijn verschillende soorten Esdoorns en ze zijn niet allemaal giftig. Deze was dat hoogstwaarschijnlijk wel; want het was de verkeerde soort, namelijk de Gewone Esdoor (Acer pseudoplatanus L.)

Op www.paardenarts valt het volgende te lezen over Atypische myopathie (AM) die de stof die op deze Esdoorns aangetroffen kan worden kan veroorzaken:

Atypische myopathie (AM), ook wel weidemyopathie, een levensbedreigende spierziekte bij paarden, is relatief kort geleden ontdekt en daarom is er ook nog vrij weinig over bekend. Inmiddels is wel met zekerheid vastgesteld dat er een direct verband is tussen AM en hypoglycine A. Dit is een stof die kan worden aangetroffen in esdoornbladeren en -zaden (gevaar in de herfst: afvallend blad en zaad), als ook in esdoornzaailingen(gevaar in het voorjaar: kiemen, kiemplantjes, spruiten).


Bronnen:
www.paardenarts.nl
www.paardenplant.nl

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

3 antwoorden op “Struiken en bomen: welke zijn wel of niet geschikt voor paarden?”

  1. Bamboe is een woekerende exoot en die zou je nooit moeten planten : geen enkel dier of insect heeft er iets aan .
    Wat wél heel goed is voor insecten en dus voor de natuur , is sporkehout, wegedoorn , liguster, Hulst , lijsterbes en wilde kers.

    1. Wellicht kun je de woekerende soorten planten in een kuip of pot (-waarbij mogelijk natuurlijker materiaal te vinden is dan een plastic kuip) of een niet-woekerende soort planten.

      De voorbeelden die je geeft bevatten enkele heel giftige soorten voor paarden! Liguster en sporkehout bijvoorbeeld; deze moet je echt niet aan paarden voeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *