’s Nachts

Wat doen jouw paarden ’s nachts? Slapen?
Wist je dat een paard maar 10 minuten liggend hoeft te slapen per nacht? En dat ze meer dan 16 uur per dag bezig zijn met eten? De rest van de tijd spelen ze, zijn ze op zoek naar (meer) eten of staan ze te dutten. Eten zoeken doen ze in de natuur ook al bewegend.

Een paard heeft dus ook in de nacht de ruimte nodig. Een paard elke nacht opsluiten betekent dat hij of zij zo’n 16 uur (van 17.00 uur tot een uur of 9.00) weinig kan bewegen!
Dan blijft er nog maar 8 uur over..

Geef je paard dus ’s nachts dezelfde mogelijkheden als overdag en hij/zij zal je dankbaar zijn en veel gezonder en gelukkiger worden.

Hooinetten, soorten en maten

Als je op zoek gaat naar een hooinet of slowfeeder kun je wel eens de weg kwijt raken in de hoeveelheid soorten en maten. Daarom hieronder enkele beschrijvingen en links, zodat je rustig een keuze kunt maken. De tekst erbij gaat uit van onze eigen ervaringen. De netten kun je bij diverse paarden- of dierenwinkels kopen. Aanhangwagennetten halen we ook wel bij de Action of de Aldi. De links in onderstaande tekst gaan naar Bol.com of naar de diverse aanbieders daar.

Welke maat?
Dat hangt ervan af hoeveel paarden je hebt en hoeveel voerpunten. In ieder geval zijn de kleine netten met grote mazen (4,5 of 5cm) minder geschikt, omdat ze zo leeg zijn en je dus veel werk geven. Liever vullen wij in één keer een flink hooinet. Het allerfijnst is de mogelijkheid om voor de hele dag te vullen. We gaan dan uit van het verspreid ophangen. Op dit moment gebruiken we onder andere aanhangwagennetten op een houten frame. Dit zijn twee palen in de grond op de juiste breedte (hangt van je net af), balk erop geschroefd. Het hangt aan de zijkant vast met elastiek (binnenbanden van een fiets) en aan de bovenkant met isolatoren, zodat je het makkelijk open en dicht kunt doen. De netten die wij gebruiken zijn ongeveer 150 tot 2 meter breed en 2 meter lang. Als je het net dan dubbelvouwt is het uiteindelijk 150 meter breed en 1 meter lang (diep).
Hier lees je op deze website hoe je dat maakt: Hooinet ophangen.

Net in kuubkist
Een andere optie die we gebruiken is een net van 400 x 200 (of 200×100 dubbelgevouwen) cm die we onderin een kuubkist vastmaakten. Bovenin rijg je een spanband, zodat je het net makkelijk kunt openen en sluiten. Het lange eind band dat je dan over hebt rijg je rond de bak. Wij hebben een kist met gaten, dus dan kun je het rondom vastrijgen of meerdere malen om een hoek. Zolang de band maar niet los rond sliert en om paardenbenen vast kan komen te zitten. Knoop het uiteindje dus vast.

Hier een voorbeeld van een flink net dat je aan de muur of op een (op maat gemaakt) houten frame kunt bevestigen: Hooinet.

Hooinetten kun je ook met de hoeken aan ringen/haken/isolatoren aan de muur bevestigen als deze stevig genoeg is. Dan kun je zelf de maat bepalen van de netten.

Hier een voorbeeld van een kleiner net: Kleiner net.
En een voorbeeld van een groter net: Groot net.

Maaswijdte
Voor paarden die snel dik worden en snel eten zijn fijnere mazen handig. Het is wel slim om niet in één keer naar 2×2 cm te gaan, want dat kan het paard enorm frustreren. Zijn de paarden gewend, dan is deze wijdte prima.
3×3 is een gangbare maat die goed is voor gemiddelde paarden. Grotere mazen kun je gebruiken bij paarden die onbeperkt mogen eten en er niet zo’n erge knoeiboel van maken.

Voorbeeld 2×2 cm: Nog niet gevonden bij Bol.com
Voorbeeld 3×3 cm: Net
Voorbeeld 4,5×4,5 cm: Net
Voorbeeld 5×5 cm: Net

Dit net is 5 meter in het rond en 2 meter hoog. Het is zeer fijnmazig, namelijk 2×2 cm.
Onze Blue bij een met isolatoren en fietsbinnenbanden opgehangen aanhangwagennet.
Los hooi en wilgentakken in een boerenkoolbak.
Aanhangwagennet met grote maaswijdte (en oud; dus met gaten) zorgt voor wat gemorst hooi op de grond.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Hooi, voordroog en kuil

Ruwvoer
De brandstof van je paard. Om de kachel brandende te houden heeft een paard goed en voldoende ruwvoer nodig. Zeker met dit natte en ineens koude weer. Het is soms een beetje een gedoe om het te regelen. Maar wat voelt het goed als je weer een flinke stapel binnen hebt gesjouwd. Het is vaak een gezellig, landelijk samenzijn van vrienden of buren hier! Goed hooi zorgt voor een gezond paard. Mijn ervaring is dat je daar niet op moet bezuinigen. Echt, op de lange termijn spaar je dierenartskosten uit!

Hooi
De droogste versie van ruwvoer is hooi. Daarna volgt voordroog (bijna droog hooi, ingepakt) en daarna kuil(gras). Dat laatste wordt meestal aan koeien gevoerd.
Hooi kan bestaan uit heel veel verschillende soorten groen. Goed paardenhooi bestaat niet uit hooi dat afkomstig is van een mest kunstmest of drijfmest bemest koeienweiland dat ook nog eens bestond uit alleen klaver en Engels Raaigras. Wil je het echt bemesten dan met organische mest.

Goed paardenhooi bestaat uit allerlei soorten groen (grassen en kruiden). Het liefst wil je het eiwitarm en cellulose rijk. Dit bereik je door het gras eerst uit te laten groeien en in het zaad te laten schieten, voordat je het maait. Natuurlijk is het land niet bespoten met chemicaliën.
Het is niet ingepakt. Dus het is echt hooi en geen voordroog of kuil. Zodra je hooi in gaat pakken worden er allerlei processen in gang gezet. Het kan gaan fermenteren en broeien. Dat vindt een paardenbuik niet zo fijn. Er ontstaat kans op koliek.

Mijn ervaring met gras en hooi van een met kunstmest en drijfmest bemest land is niet zo’n goede. Mijn haflinger kreeg enorme jeuk. Hij kon door al dat wiebelen, schudden en jeuken niet meer normaal voor de wagen lopen. Op het moment dat ik op ander gras en hooi over ging was de jeuk met twee weken weg.

Meer lezen?
www.goedpaardenhooi.nl
Google op ‘paardenhooi’

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:





Hooinet ophangen

Deze versie is makkelijk te maken, stevig en makkelijk te vullen. Dat laatste is heel fijn als je in de winter met bevroren vingers je hooinetten wilt vullen.
Het enige wat je nodig hebt zijn: 3 palen of balken, een aanhangwagennet, isolatoren, schroeven en 2 binnenbanden van een fiets.
Lees hier hoe je dit handige net maakt:

Zelf een hooinet ophangen
Van een aanhangwagennet, isolatoren en wat palen bouw je snel een prachtig hooinet!

Benodigdheden:
– Aanhangwagennet
– Balken/palen
– Isolatoren
– Binnenbanden of andere stevige elastieken

Hoe doe je dat?
Plaats twee palen in de grond op de afstand van de balk of paal die er bovenop komt te liggen. De bovenste paal zet je vast met een ijzeren band die je er overheen vastmaakt aan de palen eronder. Ik heb zelf van die ijzeren hoeken gebruikt die je aan beide palen vastzet met meerdere schroeven. Als het maar goed stevig is! De paarden zullen er flink en vaak aan trekken.
Als de 3 palen en/of balken goed vastzitten, dan draai je aan de bovenkant op ongeveer 15 tot 20 centimeter isolatoren rechtop in de bovenste balk. Draai ze zo dat de openingen naar de voorkant wijzen. Hierop hangt het net straks vast. Het net vouw je dubbel en hang je met de open kant over de isolatoren. De onderkant is nu dicht (gevouwen). De zijkanten maak je met de binnenbanden vast aan de zijpalen. Knip de banden op één punt door zodat je een lange band overhoudt. Draai deze om de paal terwijl je ondertussen steeds een stukje net meeneemt. Knoop de band onder en boven goed vast aan de paal. Nu zit het net aan de zijkanten dicht aan de palen met band, bovenop aan de isolatoren en aan de onderkant is het dicht door het vouwen.

En nu verder:
Als je er hooi in wilt doen hoef je alleen de voorste flap van de isolatoren te tillen, het hooi erin te doen en de flap weer over de isolatoren te vouwen. Het hangt er heel sterk vanaf welke soort net je gebruikt. Hier gebruiken we die van de Action, die gaan enkele maanden mee. Ik hoorde dat die van de Aldi erg sterk zijn. Die wil ik graag hierna uit gaan proberen, dan laat ik weten hoe ze bevallen!

Een ander soort slowfeeder:

Meer informatie over hooinetten en links om ze te bestellen: Hooinetten.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Struiken en bomen: welke zijn wel of niet geschikt voor paarden?

Takkenwal
Een takkenwal om je paardenwei staat landelijk. Het is meteen een plek waar je je snoeiafval kwijt kunt. Het is zeker een heel duurzaam idee! Hoe je deze kunt maken, lees je hier:

Artikel: Takkenwal of houtril

Struiken en bomen
Struiken en bomen zijn een goede schuilplaats voor allerlei kleine dieren. Denk aan vogels, vlinders en andere insecten, kleine knaagdieren, enzovoorts. Vroeger lagen er om de akkers en landen vele heggen en wallen. Dat is helaas flink veranderd. Voor ons een kans om wat terug te doen voor de natuur. Om een groot deel van je land of paddock kun je verschillende planten neerzetten. Je kunt ze zo plaatsen dat de paarden ervan kunnen snoepen als ze wat groter worden. Een aantal planten en bomen hebben voor paarden heerlijke bladeren en takken. Het fruit moet met mate gesnoept worden in verband met de suikers erin. Sommige struiken hebben nog een functie, zoals de vlier; deze houdt vliegen op afstand. Dubbel fijn voor paarden om in de buurt te hebben dus!

Struiken die je kunt gebruiken rond een paardenwei of -paddock
– Haagbeuk
– Meidoorn
– Hazelaar
– Bamboe
– Rozenbottel
– Frambozen
– Bramen
– Wilg (knotwilg, schietwilg)
– Vlier

Bomen die geschikt zijn bij een paardenwei of -paddock
– Knotwilg
– Zwarte of witte Els
– Moerbij
– Tamme kastanje
– Mispel

Giftige bomen die je echt NIET bij de paardenwei moet planten
– Taxus (zeer giftig)
– Buxus (zeer giftig)
– Esdoorn (zeer giftig)
– Beuk (giftig)
– Eik (giftig)
– Gouden regen (giftig)
– Pseudo-Acacia (valse Acacia/Robinea, giftig)
– Zwarte walnoot (giftig)
– Rhodondendron (giftig)
– Paardenkastanje (matig giftig)
– Fruitbomen (matig giftig)

Esdoorn
Wij hebben kortgeleden een boom weg laten halen die pal naast de weide stond. Van deze boom is ondertussen bekend dat de bladeren, zaden en zaailingen giftige stoffen kunnen bevatten voor paarden. Dit was een Esdoorn. Er zijn verschillende soorten Esdoorns en ze zijn niet allemaal giftig. Deze was dat hoogstwaarschijnlijk wel; want het was de verkeerde soort, namelijk de Gewone Esdoor (Acer pseudoplatanus L.)

Op www.paardenarts valt het volgende te lezen over Atypische myopathie (AM) die de stof die op deze Esdoorns aangetroffen kan worden kan veroorzaken:

Atypische myopathie (AM), ook wel weidemyopathie, een levensbedreigende spierziekte bij paarden, is relatief kort geleden ontdekt en daarom is er ook nog vrij weinig over bekend. Inmiddels is wel met zekerheid vastgesteld dat er een direct verband is tussen AM en hypoglycine A. Dit is een stof die kan worden aangetroffen in esdoornbladeren en -zaden (gevaar in de herfst: afvallend blad en zaad), als ook in esdoornzaailingen(gevaar in het voorjaar: kiemen, kiemplantjes, spruiten).


Bronnen:
www.paardenarts.nl
www.paardenplant.nl

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Takkenwal of houtril

Een takkenwal is een goed idee voor mens en dier! Het heet ook wel houtril. Het is een plek waar je je snoeiafval kwijt kunt en een schuilplaats voor kleine dieren. Het is ook een schutting. Pony’s kunnen er uit de wind staan als je het een beetje handig plaatst.

Tips uit onze praktijk:
– Tik een paar paaltjes in de grond op zo’n 30 tot 50 centimeter uit elkaar. Dat hangt er vanaf hoe breed je de wal wilt maken. De hoogte hangt natuurlijk af van de hoeveelheid takken die je hebt en hoe hoog je zelf wilt gaan. De palen moeten ongeveer één derde de grond ingeslagen worden.

– Leg de dikke kant van de takken in de richting van waar de meeste wind vandaan komt.

– Zorg dat er geen giftige takken gebruikt worden waar paarden bij kunnen.

– De takkenwal zal uiteindelijk gaan verteren van onderaf, daarom moet je hem af en toe aanvullen.

Via Google vind je een aantal voorbeelden en filmpjes om meteen aan de slag te gaan.
Veel plezier met het bouwen van de takkenwal!

Boekbespreking – Zomereczeem opgelost met voeding

Zomereczeem opgelost met voeding
Auteur: Nicolette Hebing-Vissers
Uitgave: 2007
Website: nicolette.hebing.net

Paarden in het wild en onze huidige weides.
In dit hoofdstuk gaat Nicolette in op wat paarden in het wild eten en wat ze door ons tegenwoordig voorgeschoteld krijgen.
Wilde paarden grazen zo’n 70% van de dag. Dan eten ze vooral grofstengelige grassen en kruiden. De weilanden waar onze paarden tegenwoordig op lopen bestaan vooral uit grassoorten die door de mens ontwikkeld zijn om opgewassen te zijn tegen overbegrazing en een hoge voedingswaarde hebben (bv Engels raai). Deze grassen bevatten teveel onverteerbare suikers (fructaan) en eiwitten. Hierdoor raakt de darmflora van het paard verstoord (p. 17).
Het gras groeit ook heel snel. Gras dat snel groeit door hoge meststofgift met snel opneembare meststoffen, nemen niet de tijd om cellulose op te bouwen. Het gras wordt slap en waterig, want celloluse maakt de planten stevig.

Spijsverteringstelsel van het paard
Dit hoofdstuk maakt een reisje door het spijsverteringskanaal van het paard. Het paard produceert speeksel door goed te kauwen. Dit speeksel neutraliseert het maagzap. Door teveel krachtvoer te geven kauwt het paard te weinig.
De maag van het paard is ook gemaakt om voortdurend in werking te zijn, omdat paarden de hele dag door eten. Wanneer een paard veel krachtvoer krijgt en weinig ruwvoer kan dit snel leiden tot maagzweren.
De dunne dram maakt darmsap (voor de vertering) en is ingesteld  om diverse voedingstoffen op te nemen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen). De galblaas ontbreekt bij paarden, dus gal wordt continu aangevoerd!
Nicollete stelt dat grote hoeveelheden krachtvoer een verspilling is, omdat de dunne darm nooit alle voedingsstoffen eruit kan halen.
De dikke darm bestaat onder andere uit de blinde darm. Deze blinde darm van hetpaard is veel groter dan die van de mens. Het is een nuttig onderdeel van het spijsverteringstelsel. Hierin zit namelijk de darmflora van het paard. Er worden onder andere vetzuren gemaakt uit cellulose en heicellolose. Deze vetzuren zijn van essentieel belang voor het paard! De darmflora leeft in harmonie, maar kan snel verstoord raken en dan kunnen bijvoorbeeld ziekmakende bacteriën de overhand krijgen.
De lever verwerkt afval van het lichaam, produceert gal, slaat glycogeen, ijzer, koper, zink en vit. A, D,B en E op en produceert vitamine C. De mens en de cavia zijn de enige soort die zelf geen vitamine C aanmaken, verder maken alle dieren dit zelf aan.

Weidebeheer
Je eigen paardenmest op de weides uitspreiden is nog het beste voor de paarden. De grassen en kruiden kunnen goede meststoffen opnemen, groeien niet abnormaal snel (zoals wel gebeurt bij kunstmest of drijfmest) en maken daardoor meer cellolose aan. Cellulose is weer heel goed voor paarden. Dus het gras wordt beter en de hooi die eraf komt is ook beter. Het geeft minder ophoping van afvalstoffen in het paardenlichaam.

Vitaminen en mineralenslobber:
Wil je je paarden genoeg cellulose binnen laten krijgen, dan hebben ze naast de wei en het hooi nog iets extra’s nodig. Dit voeren wij onze paarden:

* Bietenpulp (halve maatschep voor 1 paard en 2 pony’s)
* Zemelen (1 flinke hand)
* Zeewier 1 schepje
* Veendrenkstof 1 eetlepel

Wat zit er dan allemaal voor gezonds in zeewier?|

* Mineralen:
  Calcium
–  Fosfor
–  Magnesium
–  Natrium
–  Kalium
–  Chloor
–  Zwavel

* Sporenelementen:
  IJzer
–  Koper
–  Zink
–  Mangaan
–  Selenium
–  Cobalt
–  Jodium
–  Chroom
–  Vitaminene: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E en K

* Het bevat wel 20 verschillende aminozuren en 65 colloïdale mineralen.

Veendrenkstof, wat is dat dan?
Dat is volgens de emmer waar het spul in zit:
* Een natuurproduct en bevat geen chemicaliën.
* Dankzij de grote verscheidenheid van het uitgangsmateriaal is Veendrenkstof zeer rijk aan organische bestanddelen, zoals bitumen (wassen, oliën, harsen, humine, lignine, huminezuur, eiwitten, ijzer, natrium, fosforzouten).
* Van plantaardige oorsprong
* Zorgt voor
–  een uitstekende weerstand
–  prima conditie van de huid en vacht: sterke haarwortels, volle vacht en diepe kleur
–  goede spijsvertering: afvoer van afvalstoffen, gezonde maag en darmflora en een gezonde eetlust
–  opbouw van sterke en gladde hoeven
* Pony’s 1-2 eetlepels per dag
* Paarden 2-3 eetlepels per dag
Meer info: http://www.sanavesta.nl

Volgens Nicolette:
* 100% natuurlijk
* Een soort modder uit de oertijd
* Het is in ieder geval rijk aan goed opneembare minerale bestanddelen en sporenelementen
* Het bevat stofjes die op natuurlijke wijze ziektekiemen remmen
* De darmflora verbetert hierdoor
* De huminezuren absorberen en binden gifstoffen
* De lever wordt gestimuleerd
* Het is goed voor de slijmvliezen en de huidstofwisseling
* Bevat o.a.: 
–  bitumen
–  humine
–  lignine
–  eiwitten
–  ijzer
–  natrium
–  fosforzouten
–  aluminium
–  cellulose
–  hemi-cellulose
–  kiezelzuur
–  kalk
–  zwavel
–  koolzuur
–  onverzadigde vetzuren
–  en vele andere biologisch actieve stoffen….

Boekenlijst
* Allergieën behandelen met de F.X. Mayr-kuur
Dr. Harrald Strossier
* Anti-oxidant de sleutel tot gezondheid
C.J. Hoffman, Drs. Hamaker, Dra. Hamaker-Zondag
* Effectieve micro-organisemen
Teruo Higa
* De geheimen van een gezonde bodem
Erhard Hennig
* Wat heb je op je lever
Marijke de Waal-Malefijt
* Kiezen voor natuurlijke antibiotica
Petra Neumayer
* Gezondheid en ziekte bij paarden
Prof. Dr. H.J. Breukink
* Paardenziekten in woord en beeld
E.C. Straiton
* Allergie
J. Huiberts
* Allergische aandoeningen
M. Roecken en G. Grevers, W. Burgdorf
* Paardenvoeding in de praktijk
H. Bouwman
* Paardenvoeding
Margot Berger
* Kruiden
Y. Meassen, J. Steefkerk
* Anatomie van het paard
K.D. Budras, S. Rock
* Horse anatomy
R. Kainer, T. McCracken
* Voeding
W. Ruys
* Voeding van paarden
Dr. J.M. Hallenbeek
* Groot astrologisch vitaminen/mineralen boek
Eileen Nauman
* Gezond het jaar door met Schüsser celzouten
T. Feichtinger, S. Niedan
* Paard en voer
Andrea Ellis