Waarom moet ik in de stal blijven??
Oh, daarom!
Nieuw zand voor de paddock! Hier ligt ongeveer nog de helft..
Met dank aan Jaap!
Hier ligt dan 23 kuub….
Hoe zorgen jullie voor droge voeten en een fijne ligplek voor de paardjes?
Waarom moet ik in de stal blijven??
Oh, daarom!
Nieuw zand voor de paddock! Hier ligt ongeveer nog de helft..
Met dank aan Jaap!
Hier ligt dan 23 kuub….
Hoe zorgen jullie voor droge voeten en een fijne ligplek voor de paardjes?
Nieuwsbrief 1 Paarden buiten houden
Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Paarden Buiten Houden! Paarden zijn altijd mijn hobby geweest. Dat begon al heel vroeg met speelgoedpaarden en later (toen ik een eigen krantenwijkje had) kwam daar dan eindelijk paardrijles op de manege bij. Ik tekende maneges en droomhuizen en mijn stallen waren keurig 3 bij 3 meter. Verder was er een bak en een ruimte voor de zadels en hoofstellen.
Hoe anders zouden mijn paaardenverblijven op papier er nu uitzien! Mijn eigen pony’s en paarden lopen buiten, zomer en winter, dag en nacht. Ja, want ondertussen weet ik ook dat paarden helemaal niet slapen ’s nachts. Het proces en de weg die ik in paardenland heb bewandeld zorgden ervoor dat ik deze nieuwsbrief en de website www.paardenbuitenhouden.nl ben begonnen. Ik lees graag over jullie ideeën en tips op dit gebied, zodat we samen de paardenwereld een stukje mooier kunnen maken!
Loop je tegen een van deze problemen aan:
‘Mijn paard doet zo druk als ik hem uit zijn stal haal om te gaan rijden.’
‘Mijn paard schrikt steeds van spoken die er niet zijn.’
‘Mijn paard heeft steeds koliek.’
‘Mijn paard gaat veel te hard met rijden!’
‘Mijn paard heeft een maagzweer.’
‘De hoeven van mijn paard zijn in slechte conditie.‘
‘Mijn paard heeft een ander stress-gerelateerd probleem.’
‘Mijn paard maakt een bende van zijn stal!’
Lees dan verder!
‘Paarden buiten houden’? Kun je ze dan ook binnen houden? Ja, helaas zijn er ook nu in 2020 nog heel wat paarden die amper buiten komen.
Ze staan bijna 24 uur in een stal en komen er hooguit een uurtje uit. Dan mogen ze even rijden of rennen in de paddock. Hoewel die paddocks vaak niet veel groter zijn dan hun stal. Als ze mazzel hebben mogen ze ook nog even in de stapmolen of op de wei. Deze manier van paarden houden gaat compleet in tegen de natuur van een paard. Ik voelde dit altijd al zo, maar de omstandigheden waren anders toen ik net een paard had. Dat is alweer 20 jaar geleden. Ik bleef zoeken naar een speld in een hooiberg; bleef mijn paard toch weer verhuizen naar een plek waar hij meer buiten kon zijn.. meer páárd kon zijn. Toen ik hem net had stond hij dag en nacht op stal. Als hij mazzel had was ik er die dag. Dan mocht hij even rennen in een kleine paddock, maar wel onder toezicht! Daarna weer gauw op stal. Er was geen plek om je paard langer buiten te laten lopen. ‘Buiten’ bestond namelijk uit kleigrond en dat geeft heel veel blubber in de winter (en in de herfst en lente en als je pech hebt ook in de zomer… maar daar zijn gelukkig oplossingen voor, weet ik nu). Na even zoeken vond ik iets waar hij overdag buiten mocht in de paddock of wei. Toen liep ik gelukkig tegen een plekje aan waar mijn paard 24 uur per dag buiten mocht lopen. Zomer en winter. Wat ik ervoor terug kreeg was een rustiger, vrolijker en betrouwbaarder paard. Deze lange reis wil ik anderen graag besparen. Het was interessant, maar ook vermoeiend en soms lastig. Ik heb er vooral heel veel van geleerd. Nu ik dan eindelijk mijn eigen plekje heb voor mijn paarden (3 pony’s inmiddels), heb ik al mijn kennis en ervaringen opgeschreven. Voor mensen die ook open staan voor een andere manier van paarden houden. Een manier die beter aansluit bij de natuur van het paard. Een manier waar ze veel gelukkiger en gezonder van zullen worden.
Verder lezen of reageren op deze nieuwsbrief?
Instagram: https://www.instagram.com/paardenbuitenhouden/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/2571433746455091/
Vriendelijke groet, Noortje Ruiter
Ruiterburcht/ Paardenbuitenhouden