Verstandig omgaan met paard en pony – Wouter Slob

Zuid Boekprodukties B.V., Lisse. 1990

‘Robuuste paarden’

Wouter Slob heeft een voor zijn tijd afwijkend boek geschreven. De gangbare paardenboekenschrijvers gaan uit van het principe ‘stalpaard’ in de tijd dat hij dit boek schreef. Paarden buiten houden was nog niet zo normaal als nu. Paddock Paradise bestond nog niet. Alleen shetlanders werden zomer en winter buiten gehouden en een kleine clubje mensen die IJslandse paarden hield. IJslanders en Shetlanders zijn robuuste pony’s die hier tegen zouden moeten kunnen, andere paardenrassen niet, was de algemene opvatting.

Zo rond 2000 of iets later begon er heel voorzichtig een andere stroming te komen. Meer mensen zochten naar een plek om hun paard meer paardwaardig te kunnen stallen. Meer buiten lopen of zelfs dag en nacht, zomer en winter. Nu in 2020 zijn er heel wat pensionstallen te vinden die de meest prachtige concepten aanbieden. Google maar eens op Equihabitat, Paddock Paradise, etc.

Wat zei meneer Slob hier over in 1990?
Hij refereert naar een maandblad Freizeit im Sattel van Ursula Bruns (geen jaartal of uitgever genoemd). Zij legt uit wat een ‘robuust paard’ is en wat deze nodig zou hebben.
Ze geeft aan dat paarden juist wind en weer nodig hebben om zo gezond mogelijk te kunnen leven. Dit omdat het van oorsprong een steppedier is. Het heeft zich aangepast aan strenge koude en grote hitte met alle gradaties daartussen. Van alle huisdieren kan het paard het best tegen grote temperatuurwisselingen!

‘Een stal doet denken aan dierenmishandeling’

Stelt Bruns in haar blad. Dit omdat het paard gemaakt is om snel grote snelheden te ontwikkelen en dit over lange afstand vol kan houden. Een paard voedt zich door langzaam te grazen. Door hierbij steeds te blijven stappen drukken de ingewanden steeds samen en zetten weer uit, zodat het voedsel verteerd wordt.

‘Een stal is een kwestie van status en niet van doelmatigheid’

Een stal zou indruk moeten maken op anderen, laten zien hoeveel geld je bezit, een statussymbool. Schoongeveegde pleintjes en koperen knoppen op het hekwerk van de stal. Allemaal zaken waar het paard niks aan heeft. Het paard komt op de tweede plaats.

Ongezond
Een paard zou in de natuur nooit zo dicht bij zijn mest verblijven. Dit is de oorzaak van vele gezondheidsproblemen, zoals luchtweg- of hoefaandoeningen.
Het hele gestel van het paard is erop ontwikkelt om de hele dag door te bewegen en dat kan niet in een stal.

Psychische uitwerking
Een paard in een afgesloten box voelt zich niet lekker bij zo weinig beweging. Hij.voelt zich ziek en wordt geestelijk ziek en vaak onbetrouwbaar.

Hoe dan?
En dan nog een paar praktische tips van Wouter Slob in dit hoofdstuk:

Een paard zomaar buiten laten is niet ‘robuust houden’. Het is net zo goed dierenmishandeling om een paard in een weiland zonder beschutting te zetten en alleen dagelijks een pluk hooi in de modder te gooien. Wat heb je minimaal nodig?
* Een (overdekte) schuilgelegenheid met de opening niet in de gangbare windrichting.
* Een droge uitloop waar je de mest dagelijks weg haalt.
* Vers water te allen tijde ter beschikking.
* In de winter het paard niet zeiknat in het zweet rijden en terug op de wei gooien. Eerst een beetje af laten koelen, evetueel laten rollen en dan pas terug zetten.
* De staart niet netjes knippen aan de bovenkant; deze is nodig om de gevoelige achterste lichaamsdelen te beschermen.

Verder lezen?
Dit was het hoofdstuk ‘Robuuste paarden’. Wouter Slob behandeld in zijn boek ‘Verstandig omgaan met paarden en pony’s’ verder nog de volgende hoofdstukken:

1 De stal
2 Robuuste paarden
3 Open stallen en schuilplaatsen
4 Gezondheid en ziekte
5 Lichaamstemperatuur, koorts en andere zaken
6 Composteren van mest
7 Gezondheidszorg het hele jaar door
8 Kreupelheid
9 Over haren en verhalen
10 De voeding
11 De weide
12 Giftige planten
13 Over poetsen en wassen
14 Het opnemen van een been
15 Bandageren
16 Toiletteren
17 De hoef, zijn verzorging en beslag

In een volgende blog zullen we hier zeker meer van behandelen, want meneer Slob liep zijn tijd wat paarden buiten houden ver vooruit.


Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Boekbespreking – Zomereczeem opgelost met voeding

Zomereczeem opgelost met voeding
Auteur: Nicolette Hebing-Vissers
Uitgave: 2007
Website: nicolette.hebing.net

Paarden in het wild en onze huidige weides.
In dit hoofdstuk gaat Nicolette in op wat paarden in het wild eten en wat ze door ons tegenwoordig voorgeschoteld krijgen.
Wilde paarden grazen zo’n 70% van de dag. Dan eten ze vooral grofstengelige grassen en kruiden. De weilanden waar onze paarden tegenwoordig op lopen bestaan vooral uit grassoorten die door de mens ontwikkeld zijn om opgewassen te zijn tegen overbegrazing en een hoge voedingswaarde hebben (bv Engels raai). Deze grassen bevatten teveel onverteerbare suikers (fructaan) en eiwitten. Hierdoor raakt de darmflora van het paard verstoord (p. 17).
Het gras groeit ook heel snel. Gras dat snel groeit door hoge meststofgift met snel opneembare meststoffen, nemen niet de tijd om cellulose op te bouwen. Het gras wordt slap en waterig, want celloluse maakt de planten stevig.

Spijsverteringstelsel van het paard
Dit hoofdstuk maakt een reisje door het spijsverteringskanaal van het paard. Het paard produceert speeksel door goed te kauwen. Dit speeksel neutraliseert het maagzap. Door teveel krachtvoer te geven kauwt het paard te weinig.
De maag van het paard is ook gemaakt om voortdurend in werking te zijn, omdat paarden de hele dag door eten. Wanneer een paard veel krachtvoer krijgt en weinig ruwvoer kan dit snel leiden tot maagzweren.
De dunne dram maakt darmsap (voor de vertering) en is ingesteld  om diverse voedingstoffen op te nemen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen). De galblaas ontbreekt bij paarden, dus gal wordt continu aangevoerd!
Nicollete stelt dat grote hoeveelheden krachtvoer een verspilling is, omdat de dunne darm nooit alle voedingsstoffen eruit kan halen.
De dikke darm bestaat onder andere uit de blinde darm. Deze blinde darm van hetpaard is veel groter dan die van de mens. Het is een nuttig onderdeel van het spijsverteringstelsel. Hierin zit namelijk de darmflora van het paard. Er worden onder andere vetzuren gemaakt uit cellulose en heicellolose. Deze vetzuren zijn van essentieel belang voor het paard! De darmflora leeft in harmonie, maar kan snel verstoord raken en dan kunnen bijvoorbeeld ziekmakende bacteriën de overhand krijgen.
De lever verwerkt afval van het lichaam, produceert gal, slaat glycogeen, ijzer, koper, zink en vit. A, D,B en E op en produceert vitamine C. De mens en de cavia zijn de enige soort die zelf geen vitamine C aanmaken, verder maken alle dieren dit zelf aan.

Weidebeheer
Je eigen paardenmest op de weides uitspreiden is nog het beste voor de paarden. De grassen en kruiden kunnen goede meststoffen opnemen, groeien niet abnormaal snel (zoals wel gebeurt bij kunstmest of drijfmest) en maken daardoor meer cellolose aan. Cellulose is weer heel goed voor paarden. Dus het gras wordt beter en de hooi die eraf komt is ook beter. Het geeft minder ophoping van afvalstoffen in het paardenlichaam.

Vitaminen en mineralenslobber:
Wil je je paarden genoeg cellulose binnen laten krijgen, dan hebben ze naast de wei en het hooi nog iets extra’s nodig. Dit voeren wij onze paarden:

* Bietenpulp (halve maatschep voor 1 paard en 2 pony’s)
* Zemelen (1 flinke hand)
* Zeewier 1 schepje
* Veendrenkstof 1 eetlepel

Wat zit er dan allemaal voor gezonds in zeewier?|

* Mineralen:
  Calcium
–  Fosfor
–  Magnesium
–  Natrium
–  Kalium
–  Chloor
–  Zwavel

* Sporenelementen:
  IJzer
–  Koper
–  Zink
–  Mangaan
–  Selenium
–  Cobalt
–  Jodium
–  Chroom
–  Vitaminene: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E en K

* Het bevat wel 20 verschillende aminozuren en 65 colloïdale mineralen.

Veendrenkstof, wat is dat dan?
Dat is volgens de emmer waar het spul in zit:
* Een natuurproduct en bevat geen chemicaliën.
* Dankzij de grote verscheidenheid van het uitgangsmateriaal is Veendrenkstof zeer rijk aan organische bestanddelen, zoals bitumen (wassen, oliën, harsen, humine, lignine, huminezuur, eiwitten, ijzer, natrium, fosforzouten).
* Van plantaardige oorsprong
* Zorgt voor
–  een uitstekende weerstand
–  prima conditie van de huid en vacht: sterke haarwortels, volle vacht en diepe kleur
–  goede spijsvertering: afvoer van afvalstoffen, gezonde maag en darmflora en een gezonde eetlust
–  opbouw van sterke en gladde hoeven
* Pony’s 1-2 eetlepels per dag
* Paarden 2-3 eetlepels per dag
Meer info: http://www.sanavesta.nl

Volgens Nicolette:
* 100% natuurlijk
* Een soort modder uit de oertijd
* Het is in ieder geval rijk aan goed opneembare minerale bestanddelen en sporenelementen
* Het bevat stofjes die op natuurlijke wijze ziektekiemen remmen
* De darmflora verbetert hierdoor
* De huminezuren absorberen en binden gifstoffen
* De lever wordt gestimuleerd
* Het is goed voor de slijmvliezen en de huidstofwisseling
* Bevat o.a.: 
–  bitumen
–  humine
–  lignine
–  eiwitten
–  ijzer
–  natrium
–  fosforzouten
–  aluminium
–  cellulose
–  hemi-cellulose
–  kiezelzuur
–  kalk
–  zwavel
–  koolzuur
–  onverzadigde vetzuren
–  en vele andere biologisch actieve stoffen….

Boekenlijst
* Allergieën behandelen met de F.X. Mayr-kuur
Dr. Harrald Strossier
* Anti-oxidant de sleutel tot gezondheid
C.J. Hoffman, Drs. Hamaker, Dra. Hamaker-Zondag
* Effectieve micro-organisemen
Teruo Higa
* De geheimen van een gezonde bodem
Erhard Hennig
* Wat heb je op je lever
Marijke de Waal-Malefijt
* Kiezen voor natuurlijke antibiotica
Petra Neumayer
* Gezondheid en ziekte bij paarden
Prof. Dr. H.J. Breukink
* Paardenziekten in woord en beeld
E.C. Straiton
* Allergie
J. Huiberts
* Allergische aandoeningen
M. Roecken en G. Grevers, W. Burgdorf
* Paardenvoeding in de praktijk
H. Bouwman
* Paardenvoeding
Margot Berger
* Kruiden
Y. Meassen, J. Steefkerk
* Anatomie van het paard
K.D. Budras, S. Rock
* Horse anatomy
R. Kainer, T. McCracken
* Voeding
W. Ruys
* Voeding van paarden
Dr. J.M. Hallenbeek
* Groot astrologisch vitaminen/mineralen boek
Eileen Nauman
* Gezond het jaar door met Schüsser celzouten
T. Feichtinger, S. Niedan
* Paard en voer
Andrea Ellis