Hooinetten, soorten en maten

Als je op zoek gaat naar een hooinet of slowfeeder kun je wel eens de weg kwijt raken in de hoeveelheid soorten en maten. Daarom hieronder enkele beschrijvingen en links, zodat je rustig een keuze kunt maken. De tekst erbij gaat uit van onze eigen ervaringen. De netten kun je bij diverse paarden- of dierenwinkels kopen. Aanhangwagennetten halen we ook wel bij de Action of de Aldi. De links in onderstaande tekst gaan naar Bol.com of naar de diverse aanbieders daar.

Welke maat?
Dat hangt ervan af hoeveel paarden je hebt en hoeveel voerpunten. In ieder geval zijn de kleine netten met grote mazen (4,5 of 5cm) minder geschikt, omdat ze zo leeg zijn en je dus veel werk geven. Liever vullen wij in één keer een flink hooinet. Het allerfijnst is de mogelijkheid om voor de hele dag te vullen. We gaan dan uit van het verspreid ophangen. Op dit moment gebruiken we onder andere aanhangwagennetten op een houten frame. Dit zijn twee palen in de grond op de juiste breedte (hangt van je net af), balk erop geschroefd. Het hangt aan de zijkant vast met elastiek (binnenbanden van een fiets) en aan de bovenkant met isolatoren, zodat je het makkelijk open en dicht kunt doen. De netten die wij gebruiken zijn ongeveer 150 tot 2 meter breed en 2 meter lang. Als je het net dan dubbelvouwt is het uiteindelijk 150 meter breed en 1 meter lang (diep).
Hier lees je op deze website hoe je dat maakt: Hooinet ophangen.

Net in kuubkist
Een andere optie die we gebruiken is een net van 400 x 200 (of 200×100 dubbelgevouwen) cm die we onderin een kuubkist vastmaakten. Bovenin rijg je een spanband, zodat je het net makkelijk kunt openen en sluiten. Het lange eind band dat je dan over hebt rijg je rond de bak. Wij hebben een kist met gaten, dus dan kun je het rondom vastrijgen of meerdere malen om een hoek. Zolang de band maar niet los rond sliert en om paardenbenen vast kan komen te zitten. Knoop het uiteindje dus vast.

Hier een voorbeeld van een flink net dat je aan de muur of op een (op maat gemaakt) houten frame kunt bevestigen: Hooinet.

Hooinetten kun je ook met de hoeken aan ringen/haken/isolatoren aan de muur bevestigen als deze stevig genoeg is. Dan kun je zelf de maat bepalen van de netten.

Hier een voorbeeld van een kleiner net: Kleiner net.
En een voorbeeld van een groter net: Groot net.

Maaswijdte
Voor paarden die snel dik worden en snel eten zijn fijnere mazen handig. Het is wel slim om niet in één keer naar 2×2 cm te gaan, want dat kan het paard enorm frustreren. Zijn de paarden gewend, dan is deze wijdte prima.
3×3 is een gangbare maat die goed is voor gemiddelde paarden. Grotere mazen kun je gebruiken bij paarden die onbeperkt mogen eten en er niet zo’n erge knoeiboel van maken.

Voorbeeld 2×2 cm: Nog niet gevonden bij Bol.com
Voorbeeld 3×3 cm: Net
Voorbeeld 4,5×4,5 cm: Net
Voorbeeld 5×5 cm: Net

Dit net is 5 meter in het rond en 2 meter hoog. Het is zeer fijnmazig, namelijk 2×2 cm.
Onze Blue bij een met isolatoren en fietsbinnenbanden opgehangen aanhangwagennet.
Los hooi en wilgentakken in een boerenkoolbak.
Aanhangwagennet met grote maaswijdte (en oud; dus met gaten) zorgt voor wat gemorst hooi op de grond.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden: