Lint, koord, draad, gaas…?

De keuze is enorm! Je keuze begint bij de dieren. Welke dieren moeten er achter de afrastering blijven? Kleine of grote of allebei?
Ga uit van de kleinste diersoort. Het is ook fijn als een paardenhoef niet door het de gazen omheining heen kan gaan en vast kan blijven zitten. Kies je voor gaas, dan moeten de mazen dus flink kleiner dan de hoef zijn. Wil je ooit een veulentje fokken, dan moet je daar bij je keuze dus nu al rekening mee houden, want een veulenhoef is een flink stuk kleiner dan een volwassen paardenhoef!

Je kunt ook kiezen voor schrikdraad of koord. Houd je echter shetlanders, dan moet je heel wat draden spannen om ze binnen te houden. Of een combinatie maken van draad en planken.

Heb je alleen grote paarden dan is het eenvoudiger. Die blijven vaak achter een enkel draadje. Of je moet een Haflinger hebben, haha! Dan kun je er beter meerdere spannen.

De kudde, het sociale gedeelte

Paarden leven van oorsprong samen in groepen, kuddes. Ze functioneren samen het best:
de kudde reageert als één op gevaar. Een paard alleen voelt zich niet fijn. Er zijn landen waar het verboden is om een paard alleen te houden en dat is eigenlijk heel logisch. Wat is er nou mooier dan een kudde paarden te zien rennen of spelen?

Vriendjes zijn dus belangrijk voor een paard. Een paard alleen wordt ongelukkig en gaat allerlei rare gewoontes ontwikkelen. Zeker als het ook nog alleen op stal staat is de kans groot dat je paard gaat kribbebijten (op de rand van de voerbak bijten) of weven (heen en weer bewegen van het hoofd, steeds maar weer), luchtzuigen, et cetera. Heel naar om te zien en nog vervelender voor het paard. Het krijgt er ook nog allerlei pijnlijke klachten van.

Tuurlijk zijn er allerlei hulpmiddelen voor dit soort stalondeugden te vinden in winkels, maar wij zien het liefst dat we dit kunnen voorkomen. Veel is op te lossen door de paarden niet individueel te stallen en daarnaast te zorgen voor voldoende ruwvoer.


Omdenken

Traditioneel werden paarden gestald in een individuele box. Voor de rij met boxen was een met klinkers bestraat strookje waar je de paarden aan een balk vast kon zetten. Daar kon je poetsen en opzadelen. Dan liep je naar de bak en ging je dressuur rijden.

Paarden buiten houden ziet dat graag anders!
Het concept: Deur eruit, hek erom, paarden los.

Van de stallen maak je één grote stal en je haalt de deuren eruit. Of je zet ze open met een goede haak. Plaats een omheining om het stuk verharding en maak een poort richting de bak of paddock. Water bij de stallen en hooi in de paddock en laat de blije paarden maar los.

Je kunt het vervolgens zo mooi en uitgebreid maken als je zelf wilt, maar het principe van Paarden buiten houden is simpel. Deur eruit, hek erom, paarden los. Zijn je paarden dit niet gewend dan vergt het enig nadenken en aanpassingen. Meer hierover kun je lezen in een volgend artikel over het sociale gedeelte en eventuele aanpassingen daarvoor. Denk bijvoorbeeld aan een draadje tussen twee groepjes paarden die nog aan elkaar moeten wennen.

Benodigdheden omheining

Voor je paarden paradijs heb je een mooie en goede omheining nodig.

Palen
Hoekpalen moeten sterk zijn of versterkt worden met een schoor.
Je kunt kiezen voor hout, staal of kunststof. Boor of sla de palen één derde in de grond om ze stevig te laten staan. Lees in dit artikel meer over de soorten afrasteringspalen en mogelijkheden:

Artikel: Schrikdraadpaaltjes, afrasteringspalen en omheiningen

Draad
Draad is er heel dun en dikker, als koord. Het is verkrijgbaar in wit, bruin, groen, etc.

Lint
Lint is er in diverse kleuren en maten: groen, bruin, wit of meerdere kleuren. Wij hebben bijvoorbeeld bruin lint van 4 centimeter en bruin lint van 2 centimeter met een strookje oranje erin.
De maten variëren van smal tot breed. Gangbaar zijn 2- en 4 centimeter bij paarden.

Planken
Balken en planken staan heel mooi bij een paarden omheining of afrastering, maar zijn wel iets kostbaarder. Ook kost het vervangen van planken meer dan een nieuwe draad spannen of afrasteringspaal prikken. Je kunt een houten omheining ook door bij een bedrijf uitzoeken en laten plaatsen.

Andere benodigdheden
Verder heb je nog nodig voor het schrikdraad of -lint: Isolatoren, hoekisolatoren, verbindingen, schrikdraadapparaat, aardpen, poortgrepen en poorten.
Meer lezen over lint en draad:

Artikel: Lint, koord, draad, gaas?

Binnenkort volgt een artikel over isolatoren en verbindingen!!

Schrikdraadpaaltjes, afrasteringspalen en omheiningen

Keuze
Welke kun je het beste kiezen? Dat hangt natuurlijk helemaal van je smaak en budget af. Bij de Welkoop, Boerenbond of het tuincentrum om de hoek kom je al heel ver als je zelf een beetje handig bent. De bekende merken zijn Gallagher, Pulsara, VOSS.farming. Zij hebben een ruim assortiment afrasteringspalen, oftewel schrikdraadpaaltjes van meestal kunststof. Je kunt dus een keuze maken uit het materiaal, het aantal en soort ogen, de kleur en de hoogte van de paaltjes.

Wat je naast deze onderdelen allemaal nog meer nodig hebt lees je in het blog dat de volgende keer verschijnt. Dat zal gaan over de diverse onderdelen om een paddock, track en paarden paradijs op te bouwen. |
Lees verder onder de foto over de voor- en nadelen van diverse mogelijkheden.

Plastic prikpaaltjes
Merken:
Gallagher, Pulsara, VOSS.farming…

Soorten:
Prikpaaltjes zijn er heel goedkoop (waaien zo krom) en wat duurder (redelijk stevig).
Ze zijn er met verschillende maten openingen voor lint en koord of met één soort.

Maten:
Ze zijn er in diverse maten van 70 tot ongeveer 155 centimeter (let op: dit is de hoogte van de paal; de afrastering komt meestal iets lager uit).

Kleuren:
Je kunt standaard kiezen uit groen, wit en bruin. Tegenwoordig zijn er ook al hippere kleuren te vinden: roze en baby-blauw heb ik ook voorbij zien komen.

Nadelen:
Plastic wordt warm in de zon en daardoor kunnen de langere palen makkelijk krom trekken.

Voordelen:
Heel makkelijk bij het verzetten van je omheining!
Goedkoop en makkelijk vervangbaar.
Licht met tillen.

Glasfiber afrasteringspalen
Merken:
Pulsara

Soorten:
Pulsara heeft gele glasfiberpalen. Deze zijn voor een afrastering die je makkelijke en snel wilt verplaatsen. Er kunnen ogen/isolatoren los opgezet worden op elke gewenste hoogte.

Maten:
110 centimeter

Nadelen:
Glasfiber breekt sneller dan hardere materialen.

Voordelen:
Licht materiaal.

IJzeren paaltjes
Merken:
Gallagher, VOSS.farming, Pulsara, etc.

Soorten:
Er zijn veerstalen paaltjes voor een tijdelijke afrastering van de wei. Ze zijn voorzien van een krulisolator en een voet. De meeste hebben een krulisolator of oog bovenop of een verstelbaar oog in het midden. Je kunt meerdere van deze ogen op de paal plaatsen.

Maten:
Deze paaltjes gaan tot ongeveer 170 centimeter.

Kleuren:
Donkere rvs/ijzer kleur, soms met plastic coating (blauw bijvoorbeeld).

Voordelen:
Sterk en weinig buigzaam.

Nadelen:
Ze kunnen gaan roesten.
De ogen kunnen gaan zakken.
Breken niet als een paard met zijn benen in de afrastering komt.

Houten palen
Merken:
Diverse houthandels en tuincentra.

Soorten:
Hardhout en zachter hout.
Vierkant en rond.
Met punt en zonder.
Een groef erin of glad.

Maten:
Paaltjes zijn er in heel veel verschillende maten.

Kleuren:
Houtkleur, maar je kunt ze verven of beitsen.

Voordelen:
Het staat vaak heel mooi en sjiek.
Het is stevig; een paard loopt er niet zo snel doorheen.

Nadelen:
Hout kan gaan rotten, heeft verf of beits nodig of een andere behandeling die verwering tegen gaat.
Zwaar bij het tillen, vervoeren en maken van de omheining.


Vaste omheiningen van hout
Merken en soorten:
Palen en hout zijn bij de diverse houthandelaren en tuincentra te koop. Zij plaatsen de hekken en poorten vaak ook voor je tegen een meerprijs.
Onze poorten komen bij een bedrijf uit de buurt vandaan, die wij op internet opgezocht hebben. Op deze manier help je de plaatselijke middenstand aan werk.

Voordelen:
Het wordt geplaatst en geeft je dus weinig werk.
Er zijn vaak vele mogelijkheden en keuzes in kleur, type en vorm.

Nadelen:
Het is een stuk duurder dan zelf maken.

Vaste omheing van staal of ander metaal
Merken en soorten:
Google op de diverse handelaren en verkooppunten bij jou in de buurt om een mooi en betaalbaar ijzeren of stalen hekwerk of poort te vinden.

Maten:
Meestal op aanvraag.
Diverse maten.

Voordelen:
Breekt en verbuigt minder snel.

Nadelen:
Roest, zeker bij de goedkopere merken.

Takkenwal
Merken:
Zelf gemaakt.

Soorten:
Google op Takkenril, houtwal, houtril.

Voordelen:
Je kunt je snoeiafval er goed in kwijt.
Het is duurzaam, goed voor het milieu, natuurlijk en fijn voor de dieren die erin kunnen schuilen en wonen.
Het staat mooi in het landschap: landelijk.

Nadelen:
Je moet het blijven vullen, want de wal verteerd van bovenaf.
Het neemt iets meer ruimte in (breedte).



Struiken en bomen
Merken en soorten:
Diverse soorten (niet-giftige soorten voor paarden).
Lees meer over struiken bomen die geschikt zijn voor paarden:

Artikel: Struiken en bomen die geschikt zijn voor paarden

Voordelen:
Het is duurzaam, goed voor het milieu, natuurlijk en fijn voor de dieren die erin kunnen schuilen en wonen.
Het staat mooi in het landschap: landelijk.



Boekbespreking – Zomereczeem opgelost met voeding

Zomereczeem opgelost met voeding
Auteur: Nicolette Hebing-Vissers
Uitgave: 2007
Website: nicolette.hebing.net

Paarden in het wild en onze huidige weides.
In dit hoofdstuk gaat Nicolette in op wat paarden in het wild eten en wat ze door ons tegenwoordig voorgeschoteld krijgen.
Wilde paarden grazen zo’n 70% van de dag. Dan eten ze vooral grofstengelige grassen en kruiden. De weilanden waar onze paarden tegenwoordig op lopen bestaan vooral uit grassoorten die door de mens ontwikkeld zijn om opgewassen te zijn tegen overbegrazing en een hoge voedingswaarde hebben (bv Engels raai). Deze grassen bevatten teveel onverteerbare suikers (fructaan) en eiwitten. Hierdoor raakt de darmflora van het paard verstoord (p. 17).
Het gras groeit ook heel snel. Gras dat snel groeit door hoge meststofgift met snel opneembare meststoffen, nemen niet de tijd om cellulose op te bouwen. Het gras wordt slap en waterig, want celloluse maakt de planten stevig.

Spijsverteringstelsel van het paard
Dit hoofdstuk maakt een reisje door het spijsverteringskanaal van het paard. Het paard produceert speeksel door goed te kauwen. Dit speeksel neutraliseert het maagzap. Door teveel krachtvoer te geven kauwt het paard te weinig.
De maag van het paard is ook gemaakt om voortdurend in werking te zijn, omdat paarden de hele dag door eten. Wanneer een paard veel krachtvoer krijgt en weinig ruwvoer kan dit snel leiden tot maagzweren.
De dunne dram maakt darmsap (voor de vertering) en is ingesteld  om diverse voedingstoffen op te nemen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen). De galblaas ontbreekt bij paarden, dus gal wordt continu aangevoerd!
Nicollete stelt dat grote hoeveelheden krachtvoer een verspilling is, omdat de dunne darm nooit alle voedingsstoffen eruit kan halen.
De dikke darm bestaat onder andere uit de blinde darm. Deze blinde darm van hetpaard is veel groter dan die van de mens. Het is een nuttig onderdeel van het spijsverteringstelsel. Hierin zit namelijk de darmflora van het paard. Er worden onder andere vetzuren gemaakt uit cellulose en heicellolose. Deze vetzuren zijn van essentieel belang voor het paard! De darmflora leeft in harmonie, maar kan snel verstoord raken en dan kunnen bijvoorbeeld ziekmakende bacteriën de overhand krijgen.
De lever verwerkt afval van het lichaam, produceert gal, slaat glycogeen, ijzer, koper, zink en vit. A, D,B en E op en produceert vitamine C. De mens en de cavia zijn de enige soort die zelf geen vitamine C aanmaken, verder maken alle dieren dit zelf aan.

Weidebeheer
Je eigen paardenmest op de weides uitspreiden is nog het beste voor de paarden. De grassen en kruiden kunnen goede meststoffen opnemen, groeien niet abnormaal snel (zoals wel gebeurt bij kunstmest of drijfmest) en maken daardoor meer cellolose aan. Cellulose is weer heel goed voor paarden. Dus het gras wordt beter en de hooi die eraf komt is ook beter. Het geeft minder ophoping van afvalstoffen in het paardenlichaam.

Vitaminen en mineralenslobber:
Wil je je paarden genoeg cellulose binnen laten krijgen, dan hebben ze naast de wei en het hooi nog iets extra’s nodig. Dit voeren wij onze paarden:

* Bietenpulp (halve maatschep voor 1 paard en 2 pony’s)
* Zemelen (1 flinke hand)
* Zeewier 1 schepje
* Veendrenkstof 1 eetlepel

Wat zit er dan allemaal voor gezonds in zeewier?|

* Mineralen:
  Calcium
–  Fosfor
–  Magnesium
–  Natrium
–  Kalium
–  Chloor
–  Zwavel

* Sporenelementen:
  IJzer
–  Koper
–  Zink
–  Mangaan
–  Selenium
–  Cobalt
–  Jodium
–  Chroom
–  Vitaminene: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E en K

* Het bevat wel 20 verschillende aminozuren en 65 colloïdale mineralen.

Veendrenkstof, wat is dat dan?
Dat is volgens de emmer waar het spul in zit:
* Een natuurproduct en bevat geen chemicaliën.
* Dankzij de grote verscheidenheid van het uitgangsmateriaal is Veendrenkstof zeer rijk aan organische bestanddelen, zoals bitumen (wassen, oliën, harsen, humine, lignine, huminezuur, eiwitten, ijzer, natrium, fosforzouten).
* Van plantaardige oorsprong
* Zorgt voor
–  een uitstekende weerstand
–  prima conditie van de huid en vacht: sterke haarwortels, volle vacht en diepe kleur
–  goede spijsvertering: afvoer van afvalstoffen, gezonde maag en darmflora en een gezonde eetlust
–  opbouw van sterke en gladde hoeven
* Pony’s 1-2 eetlepels per dag
* Paarden 2-3 eetlepels per dag
Meer info: http://www.sanavesta.nl

Volgens Nicolette:
* 100% natuurlijk
* Een soort modder uit de oertijd
* Het is in ieder geval rijk aan goed opneembare minerale bestanddelen en sporenelementen
* Het bevat stofjes die op natuurlijke wijze ziektekiemen remmen
* De darmflora verbetert hierdoor
* De huminezuren absorberen en binden gifstoffen
* De lever wordt gestimuleerd
* Het is goed voor de slijmvliezen en de huidstofwisseling
* Bevat o.a.: 
–  bitumen
–  humine
–  lignine
–  eiwitten
–  ijzer
–  natrium
–  fosforzouten
–  aluminium
–  cellulose
–  hemi-cellulose
–  kiezelzuur
–  kalk
–  zwavel
–  koolzuur
–  onverzadigde vetzuren
–  en vele andere biologisch actieve stoffen….

Boekenlijst
* Allergieën behandelen met de F.X. Mayr-kuur
Dr. Harrald Strossier
* Anti-oxidant de sleutel tot gezondheid
C.J. Hoffman, Drs. Hamaker, Dra. Hamaker-Zondag
* Effectieve micro-organisemen
Teruo Higa
* De geheimen van een gezonde bodem
Erhard Hennig
* Wat heb je op je lever
Marijke de Waal-Malefijt
* Kiezen voor natuurlijke antibiotica
Petra Neumayer
* Gezondheid en ziekte bij paarden
Prof. Dr. H.J. Breukink
* Paardenziekten in woord en beeld
E.C. Straiton
* Allergie
J. Huiberts
* Allergische aandoeningen
M. Roecken en G. Grevers, W. Burgdorf
* Paardenvoeding in de praktijk
H. Bouwman
* Paardenvoeding
Margot Berger
* Kruiden
Y. Meassen, J. Steefkerk
* Anatomie van het paard
K.D. Budras, S. Rock
* Horse anatomy
R. Kainer, T. McCracken
* Voeding
W. Ruys
* Voeding van paarden
Dr. J.M. Hallenbeek
* Groot astrologisch vitaminen/mineralen boek
Eileen Nauman
* Gezond het jaar door met Schüsser celzouten
T. Feichtinger, S. Niedan
* Paard en voer
Andrea Ellis

Paarden buiten houden = van start!

Paarden zijn kuddedieren die in het wild in grote, overzichtelijke ruimtes leven.
Een paard alleen in een box gaat tegen zijn natuurlijke gedrag in. Paardenbuitenhouden.nl wil daarom meer bekendheid geven aan een meer natuurlijkere en gezondere manier van paarden houden. Op deze website vind je regelmatig blogs, artikelen en voorbeelden met foto’s en tekeningen. Veel leesplezier en vooral veel uitdenk- en opbouwplezier!