Nieuw zand!!!

Waarom moet ik in de stal blijven??

Oh, daarom!

Nieuw zand voor de paddock! Hier ligt ongeveer nog de helft..

Met dank aan Jaap!

Hier ligt dan 23 kuub….

Hoe zorgen jullie voor droge voeten en een fijne ligplek voor de paardjes?

Hooinetten, soorten en maten

Als je op zoek gaat naar een hooinet of slowfeeder kun je wel eens de weg kwijt raken in de hoeveelheid soorten en maten. Daarom hieronder enkele beschrijvingen en links, zodat je rustig een keuze kunt maken. De tekst erbij gaat uit van onze eigen ervaringen. De netten kun je bij diverse paarden- of dierenwinkels kopen. Aanhangwagennetten halen we ook wel bij de Action of de Aldi. De links in onderstaande tekst gaan naar Bol.com of naar de diverse aanbieders daar.

Welke maat?
Dat hangt ervan af hoeveel paarden je hebt en hoeveel voerpunten. In ieder geval zijn de kleine netten met grote mazen (4,5 of 5cm) minder geschikt, omdat ze zo leeg zijn en je dus veel werk geven. Liever vullen wij in één keer een flink hooinet. Het allerfijnst is de mogelijkheid om voor de hele dag te vullen. We gaan dan uit van het verspreid ophangen. Op dit moment gebruiken we onder andere aanhangwagennetten op een houten frame. Dit zijn twee palen in de grond op de juiste breedte (hangt van je net af), balk erop geschroefd. Het hangt aan de zijkant vast met elastiek (binnenbanden van een fiets) en aan de bovenkant met isolatoren, zodat je het makkelijk open en dicht kunt doen. De netten die wij gebruiken zijn ongeveer 150 tot 2 meter breed en 2 meter lang. Als je het net dan dubbelvouwt is het uiteindelijk 150 meter breed en 1 meter lang (diep).
Hier lees je op deze website hoe je dat maakt: Hooinet ophangen.

Net in kuubkist
Een andere optie die we gebruiken is een net van 400 x 200 (of 200×100 dubbelgevouwen) cm die we onderin een kuubkist vastmaakten. Bovenin rijg je een spanband, zodat je het net makkelijk kunt openen en sluiten. Het lange eind band dat je dan over hebt rijg je rond de bak. Wij hebben een kist met gaten, dus dan kun je het rondom vastrijgen of meerdere malen om een hoek. Zolang de band maar niet los rond sliert en om paardenbenen vast kan komen te zitten. Knoop het uiteindje dus vast.

Hier een voorbeeld van een flink net dat je aan de muur of op een (op maat gemaakt) houten frame kunt bevestigen: Hooinet.

Hooinetten kun je ook met de hoeken aan ringen/haken/isolatoren aan de muur bevestigen als deze stevig genoeg is. Dan kun je zelf de maat bepalen van de netten.

Hier een voorbeeld van een kleiner net: Kleiner net.
En een voorbeeld van een groter net: Groot net.

Maaswijdte
Voor paarden die snel dik worden en snel eten zijn fijnere mazen handig. Het is wel slim om niet in één keer naar 2×2 cm te gaan, want dat kan het paard enorm frustreren. Zijn de paarden gewend, dan is deze wijdte prima.
3×3 is een gangbare maat die goed is voor gemiddelde paarden. Grotere mazen kun je gebruiken bij paarden die onbeperkt mogen eten en er niet zo’n erge knoeiboel van maken.

Voorbeeld 2×2 cm: Nog niet gevonden bij Bol.com
Voorbeeld 3×3 cm: Net
Voorbeeld 4,5×4,5 cm: Net
Voorbeeld 5×5 cm: Net

Dit net is 5 meter in het rond en 2 meter hoog. Het is zeer fijnmazig, namelijk 2×2 cm.
Onze Blue bij een met isolatoren en fietsbinnenbanden opgehangen aanhangwagennet.
Los hooi en wilgentakken in een boerenkoolbak.
Aanhangwagennet met grote maaswijdte (en oud; dus met gaten) zorgt voor wat gemorst hooi op de grond.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Lint, koord, draad, gaas…?

De keuze is enorm! Je keuze begint bij de dieren. Welke dieren moeten er achter de afrastering blijven? Kleine of grote of allebei?
Ga uit van de kleinste diersoort. Het is ook fijn als een paardenhoef niet door het de gazen omheining heen kan gaan en vast kan blijven zitten. Kies je voor gaas, dan moeten de mazen dus flink kleiner dan de hoef zijn. Wil je ooit een veulentje fokken, dan moet je daar bij je keuze dus nu al rekening mee houden, want een veulenhoef is een flink stuk kleiner dan een volwassen paardenhoef!

Je kunt ook kiezen voor schrikdraad of koord. Houd je echter shetlanders, dan moet je heel wat draden spannen om ze binnen te houden. Of een combinatie maken van draad en planken.

Heb je alleen grote paarden dan is het eenvoudiger. Die blijven vaak achter een enkel draadje. Of je moet een Haflinger hebben, haha! Dan kun je er beter meerdere spannen.

Benodigdheden omheining

Voor je paarden paradijs heb je een mooie en goede omheining nodig.

Palen
Hoekpalen moeten sterk zijn of versterkt worden met een schoor.
Je kunt kiezen voor hout, staal of kunststof. Boor of sla de palen één derde in de grond om ze stevig te laten staan. Lees in dit artikel meer over de soorten afrasteringspalen en mogelijkheden:

Artikel: Schrikdraadpaaltjes, afrasteringspalen en omheiningen

Draad
Draad is er heel dun en dikker, als koord. Het is verkrijgbaar in wit, bruin, groen, etc.

Lint
Lint is er in diverse kleuren en maten: groen, bruin, wit of meerdere kleuren. Wij hebben bijvoorbeeld bruin lint van 4 centimeter en bruin lint van 2 centimeter met een strookje oranje erin.
De maten variëren van smal tot breed. Gangbaar zijn 2- en 4 centimeter bij paarden.

Planken
Balken en planken staan heel mooi bij een paarden omheining of afrastering, maar zijn wel iets kostbaarder. Ook kost het vervangen van planken meer dan een nieuwe draad spannen of afrasteringspaal prikken. Je kunt een houten omheining ook door bij een bedrijf uitzoeken en laten plaatsen.

Andere benodigdheden
Verder heb je nog nodig voor het schrikdraad of -lint: Isolatoren, hoekisolatoren, verbindingen, schrikdraadapparaat, aardpen, poortgrepen en poorten.
Meer lezen over lint en draad:

Artikel: Lint, koord, draad, gaas?

Binnenkort volgt een artikel over isolatoren en verbindingen!!

Schrikdraadpaaltjes, afrasteringspalen en omheiningen

Keuze
Welke kun je het beste kiezen? Dat hangt natuurlijk helemaal van je smaak en budget af. Bij de Welkoop, Boerenbond of het tuincentrum om de hoek kom je al heel ver als je zelf een beetje handig bent. De bekende merken zijn Gallagher, Pulsara, VOSS.farming. Zij hebben een ruim assortiment afrasteringspalen, oftewel schrikdraadpaaltjes van meestal kunststof. Je kunt dus een keuze maken uit het materiaal, het aantal en soort ogen, de kleur en de hoogte van de paaltjes.

Wat je naast deze onderdelen allemaal nog meer nodig hebt lees je in het blog dat de volgende keer verschijnt. Dat zal gaan over de diverse onderdelen om een paddock, track en paarden paradijs op te bouwen. |
Lees verder onder de foto over de voor- en nadelen van diverse mogelijkheden.

Plastic prikpaaltjes
Merken:
Gallagher, Pulsara, VOSS.farming…

Soorten:
Prikpaaltjes zijn er heel goedkoop (waaien zo krom) en wat duurder (redelijk stevig).
Ze zijn er met verschillende maten openingen voor lint en koord of met één soort.

Maten:
Ze zijn er in diverse maten van 70 tot ongeveer 155 centimeter (let op: dit is de hoogte van de paal; de afrastering komt meestal iets lager uit).

Kleuren:
Je kunt standaard kiezen uit groen, wit en bruin. Tegenwoordig zijn er ook al hippere kleuren te vinden: roze en baby-blauw heb ik ook voorbij zien komen.

Nadelen:
Plastic wordt warm in de zon en daardoor kunnen de langere palen makkelijk krom trekken.

Voordelen:
Heel makkelijk bij het verzetten van je omheining!
Goedkoop en makkelijk vervangbaar.
Licht met tillen.

Glasfiber afrasteringspalen
Merken:
Pulsara

Soorten:
Pulsara heeft gele glasfiberpalen. Deze zijn voor een afrastering die je makkelijke en snel wilt verplaatsen. Er kunnen ogen/isolatoren los opgezet worden op elke gewenste hoogte.

Maten:
110 centimeter

Nadelen:
Glasfiber breekt sneller dan hardere materialen.

Voordelen:
Licht materiaal.

IJzeren paaltjes
Merken:
Gallagher, VOSS.farming, Pulsara, etc.

Soorten:
Er zijn veerstalen paaltjes voor een tijdelijke afrastering van de wei. Ze zijn voorzien van een krulisolator en een voet. De meeste hebben een krulisolator of oog bovenop of een verstelbaar oog in het midden. Je kunt meerdere van deze ogen op de paal plaatsen.

Maten:
Deze paaltjes gaan tot ongeveer 170 centimeter.

Kleuren:
Donkere rvs/ijzer kleur, soms met plastic coating (blauw bijvoorbeeld).

Voordelen:
Sterk en weinig buigzaam.

Nadelen:
Ze kunnen gaan roesten.
De ogen kunnen gaan zakken.
Breken niet als een paard met zijn benen in de afrastering komt.

Houten palen
Merken:
Diverse houthandels en tuincentra.

Soorten:
Hardhout en zachter hout.
Vierkant en rond.
Met punt en zonder.
Een groef erin of glad.

Maten:
Paaltjes zijn er in heel veel verschillende maten.

Kleuren:
Houtkleur, maar je kunt ze verven of beitsen.

Voordelen:
Het staat vaak heel mooi en sjiek.
Het is stevig; een paard loopt er niet zo snel doorheen.

Nadelen:
Hout kan gaan rotten, heeft verf of beits nodig of een andere behandeling die verwering tegen gaat.
Zwaar bij het tillen, vervoeren en maken van de omheining.


Vaste omheiningen van hout
Merken en soorten:
Palen en hout zijn bij de diverse houthandelaren en tuincentra te koop. Zij plaatsen de hekken en poorten vaak ook voor je tegen een meerprijs.
Onze poorten komen bij een bedrijf uit de buurt vandaan, die wij op internet opgezocht hebben. Op deze manier help je de plaatselijke middenstand aan werk.

Voordelen:
Het wordt geplaatst en geeft je dus weinig werk.
Er zijn vaak vele mogelijkheden en keuzes in kleur, type en vorm.

Nadelen:
Het is een stuk duurder dan zelf maken.

Vaste omheing van staal of ander metaal
Merken en soorten:
Google op de diverse handelaren en verkooppunten bij jou in de buurt om een mooi en betaalbaar ijzeren of stalen hekwerk of poort te vinden.

Maten:
Meestal op aanvraag.
Diverse maten.

Voordelen:
Breekt en verbuigt minder snel.

Nadelen:
Roest, zeker bij de goedkopere merken.

Takkenwal
Merken:
Zelf gemaakt.

Soorten:
Google op Takkenril, houtwal, houtril.

Voordelen:
Je kunt je snoeiafval er goed in kwijt.
Het is duurzaam, goed voor het milieu, natuurlijk en fijn voor de dieren die erin kunnen schuilen en wonen.
Het staat mooi in het landschap: landelijk.

Nadelen:
Je moet het blijven vullen, want de wal verteerd van bovenaf.
Het neemt iets meer ruimte in (breedte).



Struiken en bomen
Merken en soorten:
Diverse soorten (niet-giftige soorten voor paarden).
Lees meer over struiken bomen die geschikt zijn voor paarden:

Artikel: Struiken en bomen die geschikt zijn voor paarden

Voordelen:
Het is duurzaam, goed voor het milieu, natuurlijk en fijn voor de dieren die erin kunnen schuilen en wonen.
Het staat mooi in het landschap: landelijk.