Veendrenkstof ‘dure modder’?

Veendrenkstof


Dure modder.
Of is veendrenkstof nuttiger dan je zou denken?

Wat zit er in?
Het bevat allerlei organisch gebonden mineralen en sporenelementen (1), zoals kiezelzuur en huminezuren.  Deze worden gewonnen uit subfossiel veen dat vele meters onder het aardoppervlak ligt. Dit is zo’n 7000 jaar geleden ontstaan door het veen van bloemen, kruiden, grassen en vruchten dat plotseling begraven raakte onder leem, zand en gesteente. Je vindt dit in Oostenrijk. Door de voortdurende afsluiting is dit veen zeer goed omgezet.
Er zit o.a. plantaardig ijzer in, zeer kleine hoeveelheden plantaardig mangaan, koper, zink, zwavel en andere sporenelementen, organische substanties (o.a. kiezelzuur, huminezuren).


Wat doet het?
Volgens de websites van Bio-Ron en Sanavesta (1)  helpt het met de spijsvertering en de stofwisseling, bevordert het de darmwerking en ondersteunt het de werking van de darmflora. Verder ondersteunt het bij de afvoer van afvalstoffen en bevorderd het de eetlust. Het zorgt voor een goede conditeie van de huid, de vacht en de hoeven, het ondersteunt zuurstoftransport door rode bloedcellen en bevordert opname van mineralen en vitamines. Hierdoor verhoogt het de weerstand. Sanofor kan volgens de websites veilig gevoerd worden aan drachtige- of jonge paarden en pony’s.
Verder kan de veendrenk ook nog ondersteunend worden ingezet als modder pakking / compres op zwellingen, spieren, pezen en hoeven.

Analyse van Sanofor Veendrenkstof

Door het laboratorium voor microscopisch en chemisch-technisch levensmiddelenonderzoek te Wenen.

Kiezelzuur6.52 %
IJzer1.14 %
Aluminium0.12 %
Calcium5.09 %
Magnesium0.37 %
Natrium0.41 %
Fosfaat0.20 %
Sulfaat5.05 %
Etherextract1.26 %
Cellulosen2.85 %
Niet water oplos bare stikstof0.77 %
Overige stikstof0.98 %
Makkelijk in water oplosbare proteïne1.30 %
Moeilijk in water oplosbare proteïne4.32 %
Niet als sulfaat beschikbare zwavel0.41 %
Koolzuur2.52 %
Bitumen (was, olie, hars)18.09 %
Wateroplosbare organische stoffen8.19 %
Hemi-cellulosen1.63 %
Huminezuren13.08 %
Humusmateriaal3.99 %
Humine en Lignine13.61 %

Volgens Nicolette Hebing (2) bevat het stofjes die op natuurlijke wijze ziektekiemen remmen waardoor de darmflora verbetert. Verder is het rijk aan goed opneembare minerale bestanddelen en sporenelementen. De huminezuren absorberen en binden gifstoffen en het is goed voor de slijmvliezen en de huidstofwisseling. Het bevat onder andere: bitumen, humine, lignine, eiwitten, ijzer, natrium, fosforzouten, aluminium, cellulose, hemi-cellulose, stikstof, kiezelzuur, kalk, zwavel, koolzuur, onverzadigde vetzuren, en vele andere biologisch actieve stoffen.

Veendrenk voor de hond (0,5 ltr) is feitelijk precies hetzelfde product als voor paarden maar verhoudingsgewijs duurder vanwege het verplichte 21 % btw tarief i.p.v. het 6 % btw voor paarden. Dat is dan weer een meevaller, want meestal is alles waar paard voor of achter staat een stuk duurder dan zonder dat woord.

Nadelen heb ik niet kunnen vinden op internet. Wel mensen die het ‘een tijdje hebben geprobeerd’ en geen verbetering in hoeven, vacht of spijsvertering zagen bij hun paard. Wat is ‘een tijdje’ in dit geval en hoeveel gaven deze mensen..? Ook lees ik van een heleboel mensen dat hun dieren er enorm veel baat bij hebben gehad. Sommige mensen zeggen dat je net zo goed potgrond kunt voeren. Ik ben benieuwd wat de ingrediënten daarvan zijn. Weet iemand dat?

Bronnen:
(1) https://www.bio-ron.com/producten/voedingssupplementen/sanofor-veendrenkstof.html en https://www.sanavesta.nl/sanofor-paarden

(2) Zomereczeem opgelost met voeding (Hebing, N. 2007)

Waterbakken vullen.
Sommige mensen maken een heel mineralenbuffet en bieden o.a. veendrenkstof in water opgelost aan.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Wil je nieuwe blogs, downloads en andere acties als eerste lezen? Meld je dan aan voor onze mail! Hier kun je je aanmelden. Veel leesplezier!