’s Nachts

Wat doen jouw paarden ’s nachts? Slapen?
Wist je dat een paard maar 10 minuten liggend hoeft te slapen per nacht? En dat ze meer dan 16 uur per dag bezig zijn met eten? De rest van de tijd spelen ze, zijn ze op zoek naar (meer) eten of staan ze te dutten. Eten zoeken doen ze in de natuur ook al bewegend.

Een paard heeft dus ook in de nacht de ruimte nodig. Een paard elke nacht opsluiten betekent dat hij of zij zo’n 16 uur (van 17.00 uur tot een uur of 9.00) weinig kan bewegen!
Dan blijft er nog maar 8 uur over..

Geef je paard dus ’s nachts dezelfde mogelijkheden als overdag en hij/zij zal je dankbaar zijn en veel gezonder en gelukkiger worden.

Nieuw zand!!!

Waarom moet ik in de stal blijven??

Oh, daarom!

Nieuw zand voor de paddock! Hier ligt ongeveer nog de helft..

Met dank aan Jaap!

Hier ligt dan 23 kuub….

Hoe zorgen jullie voor droge voeten en een fijne ligplek voor de paardjes?

Nieuwsbrief 1 Paardenbuitenhouden

Nieuwsbrief 1 Paarden buiten houden  

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Paarden Buiten Houden!   Paarden zijn altijd mijn hobby geweest. Dat begon al heel vroeg met speelgoedpaarden en later (toen ik een eigen krantenwijkje had) kwam daar dan eindelijk paardrijles op de manege bij. Ik tekende maneges en droomhuizen en mijn stallen waren keurig 3 bij 3 meter. Verder was er een bak en een ruimte voor de zadels en hoofstellen.
Hoe anders zouden mijn paaardenverblijven op papier er nu uitzien! Mijn eigen pony’s en paarden lopen buiten, zomer en winter, dag en nacht. Ja, want ondertussen weet ik ook dat paarden helemaal niet slapen ’s nachts. Het proces en de weg die ik in paardenland heb bewandeld zorgden ervoor dat ik deze nieuwsbrief en de website www.paardenbuitenhouden.nl ben begonnen. Ik lees graag over jullie ideeën en tips op dit gebied, zodat we samen de paardenwereld een stukje mooier kunnen maken!  
Loop je tegen een van deze problemen aan:  

                ‘Mijn paard doet zo druk als ik hem uit zijn stal haal om te gaan rijden.’

‘Mijn paard schrikt steeds van spoken die er niet zijn.’               

‘Mijn paard heeft steeds koliek.’

‘Mijn paard gaat veel te hard met rijden!’              

  ‘Mijn paard heeft een maagzweer.’

‘De hoeven van mijn paard zijn in slechte conditie.‘               

  ‘Mijn paard heeft een ander stress-gerelateerd probleem.’

‘Mijn paard maakt een bende van zijn stal!’


Lees dan verder!

‘Paarden buiten houden’? Kun je ze dan ook binnen houden?   Ja, helaas zijn er ook nu in 2020 nog heel wat paarden die amper buiten komen.
Ze staan bijna 24 uur in een stal en komen er hooguit een uurtje uit. Dan mogen ze even rijden of rennen in de paddock. Hoewel die paddocks vaak niet veel groter zijn dan hun stal. Als ze mazzel hebben mogen ze ook nog even in de stapmolen of op de wei. Deze manier van paarden houden gaat compleet in tegen de natuur van een paard. Ik voelde dit altijd al zo, maar de omstandigheden waren anders toen ik net een paard had. Dat is alweer 20 jaar geleden. Ik bleef zoeken naar een speld in een hooiberg; bleef mijn paard toch weer verhuizen naar een plek waar hij meer buiten kon zijn.. meer páárd kon zijn. Toen ik hem net had stond hij dag en nacht op stal. Als hij mazzel had was ik er die dag. Dan mocht hij even rennen in een kleine paddock, maar wel onder toezicht! Daarna weer gauw op stal. Er was geen plek om je paard langer buiten te laten lopen. ‘Buiten’ bestond namelijk uit kleigrond en dat geeft heel veel blubber in de winter (en in de herfst en lente en als je pech hebt ook in de zomer… maar daar zijn gelukkig oplossingen voor, weet ik nu). Na even zoeken vond ik iets waar hij overdag buiten mocht in de paddock of wei. Toen liep ik gelukkig tegen een plekje aan waar mijn paard 24 uur per dag buiten mocht lopen. Zomer en winter. Wat ik ervoor terug kreeg was een rustiger, vrolijker en betrouwbaarder paard. Deze lange reis wil ik anderen graag besparen. Het was interessant, maar ook vermoeiend en soms lastig. Ik heb er vooral heel veel van geleerd. Nu ik dan eindelijk mijn eigen plekje heb voor mijn paarden (3 pony’s inmiddels), heb ik al mijn kennis en ervaringen opgeschreven. Voor mensen die ook open staan voor een andere manier van paarden houden. Een manier die beter aansluit bij de natuur van het paard. Een manier waar ze veel gelukkiger en gezonder van zullen worden.      

Verder lezen of reageren op deze nieuwsbrief?

www.paardenbuitenhouden.nl

Instagram: https://www.instagram.com/paardenbuitenhouden/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/2571433746455091/      

Vriendelijke groet,   Noortje Ruiter 

Ruiterburcht/ Paardenbuitenhouden

Veendrenkstof ‘dure modder’?

Veendrenkstof


Dure modder.
Of is veendrenkstof nuttiger dan je zou denken?

Wat zit er in?
Het bevat allerlei organisch gebonden mineralen en sporenelementen (1), zoals kiezelzuur en huminezuren.  Deze worden gewonnen uit subfossiel veen dat vele meters onder het aardoppervlak ligt. Dit is zo’n 7000 jaar geleden ontstaan door het veen van bloemen, kruiden, grassen en vruchten dat plotseling begraven raakte onder leem, zand en gesteente. Je vindt dit in Oostenrijk. Door de voortdurende afsluiting is dit veen zeer goed omgezet.
Er zit o.a. plantaardig ijzer in, zeer kleine hoeveelheden plantaardig mangaan, koper, zink, zwavel en andere sporenelementen, organische substanties (o.a. kiezelzuur, huminezuren).


Wat doet het?
Volgens de websites van Bio-Ron en Sanavesta (1)  helpt het met de spijsvertering en de stofwisseling, bevordert het de darmwerking en ondersteunt het de werking van de darmflora. Verder ondersteunt het bij de afvoer van afvalstoffen en bevorderd het de eetlust. Het zorgt voor een goede conditeie van de huid, de vacht en de hoeven, het ondersteunt zuurstoftransport door rode bloedcellen en bevordert opname van mineralen en vitamines. Hierdoor verhoogt het de weerstand. Sanofor kan volgens de websites veilig gevoerd worden aan drachtige- of jonge paarden en pony’s.
Verder kan de veendrenk ook nog ondersteunend worden ingezet als modder pakking / compres op zwellingen, spieren, pezen en hoeven.

Analyse van Sanofor Veendrenkstof

Door het laboratorium voor microscopisch en chemisch-technisch levensmiddelenonderzoek te Wenen.

Kiezelzuur6.52 %
IJzer1.14 %
Aluminium0.12 %
Calcium5.09 %
Magnesium0.37 %
Natrium0.41 %
Fosfaat0.20 %
Sulfaat5.05 %
Etherextract1.26 %
Cellulosen2.85 %
Niet water oplos bare stikstof0.77 %
Overige stikstof0.98 %
Makkelijk in water oplosbare proteïne1.30 %
Moeilijk in water oplosbare proteïne4.32 %
Niet als sulfaat beschikbare zwavel0.41 %
Koolzuur2.52 %
Bitumen (was, olie, hars)18.09 %
Wateroplosbare organische stoffen8.19 %
Hemi-cellulosen1.63 %
Huminezuren13.08 %
Humusmateriaal3.99 %
Humine en Lignine13.61 %

Volgens Nicolette Hebing (2) bevat het stofjes die op natuurlijke wijze ziektekiemen remmen waardoor de darmflora verbetert. Verder is het rijk aan goed opneembare minerale bestanddelen en sporenelementen. De huminezuren absorberen en binden gifstoffen en het is goed voor de slijmvliezen en de huidstofwisseling. Het bevat onder andere: bitumen, humine, lignine, eiwitten, ijzer, natrium, fosforzouten, aluminium, cellulose, hemi-cellulose, stikstof, kiezelzuur, kalk, zwavel, koolzuur, onverzadigde vetzuren, en vele andere biologisch actieve stoffen.

Veendrenk voor de hond (0,5 ltr) is feitelijk precies hetzelfde product als voor paarden maar verhoudingsgewijs duurder vanwege het verplichte 21 % btw tarief i.p.v. het 6 % btw voor paarden. Dat is dan weer een meevaller, want meestal is alles waar paard voor of achter staat een stuk duurder dan zonder dat woord.

Nadelen heb ik niet kunnen vinden op internet. Wel mensen die het ‘een tijdje hebben geprobeerd’ en geen verbetering in hoeven, vacht of spijsvertering zagen bij hun paard. Wat is ‘een tijdje’ in dit geval en hoeveel gaven deze mensen..? Ook lees ik van een heleboel mensen dat hun dieren er enorm veel baat bij hebben gehad. Sommige mensen zeggen dat je net zo goed potgrond kunt voeren. Ik ben benieuwd wat de ingrediënten daarvan zijn. Weet iemand dat?

Bronnen:
(1) https://www.bio-ron.com/producten/voedingssupplementen/sanofor-veendrenkstof.html en https://www.sanavesta.nl/sanofor-paarden

(2) Zomereczeem opgelost met voeding (Hebing, N. 2007)

Waterbakken vullen.
Sommige mensen maken een heel mineralenbuffet en bieden o.a. veendrenkstof in water opgelost aan.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Wil je nieuwe blogs, downloads en andere acties als eerste lezen? Meld je dan aan voor onze mail! Hier kun je je aanmelden. Veel leesplezier!

Modderdouche

Ik geef mijn paarden graag een divers aanbod van groen.

Nu wilde het geval dat de goten rondom de stal en schuur wat overwoekerd waren met gras en ander groen. Groen dat de paarden niet durven te pakken door het schriklint of groen waar ze niet bij kunnen. Ik besloot een stuk weg te halen, in verband met mogelijk aankomende regenbuien. We hadden na een lange hittegolf net een flinke hoosbui over ons heen gehad. Echt flink; want de kruiwagen stond van die paar uurtjes regen vol met water!

Ik trok de pollen eruit en gooide ze met een boogje op de stenen in de paddock. De paarden vonden dat een goed idee en kwamen enthousiast aanlopen.
Terwijl ik nog bezig was met pollen en ander groen uit te trekken voelde ik ineens iets in mijn nek. En nee, het was geen regen…

Harlie stond vrolijk een grote pol gras uit te schudden in mijn richting. De andere pony’s volgden zijn voorbeeld. Ik had ze blijkbaar niet ver genoeg gegooid. Een les voor een volgende keer bij groen met kluiten: voeren op enige afstand of hard wegrennen.

Het houdt ze wel lekker bezig 😉

Hier eet Harlie trouwens niks 🙂 Hij deed mee aan een challenge om ergens op te leren staan op commando.

Meer lezen? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:


Hooinetten, soorten en maten

Als je op zoek gaat naar een hooinet of slowfeeder kun je wel eens de weg kwijt raken in de hoeveelheid soorten en maten. Daarom hieronder enkele beschrijvingen en links, zodat je rustig een keuze kunt maken. De tekst erbij gaat uit van onze eigen ervaringen. De netten kun je bij diverse paarden- of dierenwinkels kopen. Aanhangwagennetten halen we ook wel bij de Action of de Aldi. De links in onderstaande tekst gaan naar Bol.com of naar de diverse aanbieders daar.

Welke maat?
Dat hangt ervan af hoeveel paarden je hebt en hoeveel voerpunten. In ieder geval zijn de kleine netten met grote mazen (4,5 of 5cm) minder geschikt, omdat ze zo leeg zijn en je dus veel werk geven. Liever vullen wij in één keer een flink hooinet. Het allerfijnst is de mogelijkheid om voor de hele dag te vullen. We gaan dan uit van het verspreid ophangen. Op dit moment gebruiken we onder andere aanhangwagennetten op een houten frame. Dit zijn twee palen in de grond op de juiste breedte (hangt van je net af), balk erop geschroefd. Het hangt aan de zijkant vast met elastiek (binnenbanden van een fiets) en aan de bovenkant met isolatoren, zodat je het makkelijk open en dicht kunt doen. De netten die wij gebruiken zijn ongeveer 150 tot 2 meter breed en 2 meter lang. Als je het net dan dubbelvouwt is het uiteindelijk 150 meter breed en 1 meter lang (diep).
Hier lees je op deze website hoe je dat maakt: Hooinet ophangen.

Net in kuubkist
Een andere optie die we gebruiken is een net van 400 x 200 (of 200×100 dubbelgevouwen) cm die we onderin een kuubkist vastmaakten. Bovenin rijg je een spanband, zodat je het net makkelijk kunt openen en sluiten. Het lange eind band dat je dan over hebt rijg je rond de bak. Wij hebben een kist met gaten, dus dan kun je het rondom vastrijgen of meerdere malen om een hoek. Zolang de band maar niet los rond sliert en om paardenbenen vast kan komen te zitten. Knoop het uiteindje dus vast.

Hier een voorbeeld van een flink net dat je aan de muur of op een (op maat gemaakt) houten frame kunt bevestigen: Hooinet.

Hooinetten kun je ook met de hoeken aan ringen/haken/isolatoren aan de muur bevestigen als deze stevig genoeg is. Dan kun je zelf de maat bepalen van de netten.

Hier een voorbeeld van een kleiner net: Kleiner net.
En een voorbeeld van een groter net: Groot net.

Maaswijdte
Voor paarden die snel dik worden en snel eten zijn fijnere mazen handig. Het is wel slim om niet in één keer naar 2×2 cm te gaan, want dat kan het paard enorm frustreren. Zijn de paarden gewend, dan is deze wijdte prima.
3×3 is een gangbare maat die goed is voor gemiddelde paarden. Grotere mazen kun je gebruiken bij paarden die onbeperkt mogen eten en er niet zo’n erge knoeiboel van maken.

Voorbeeld 2×2 cm: Nog niet gevonden bij Bol.com
Voorbeeld 3×3 cm: Net
Voorbeeld 4,5×4,5 cm: Net
Voorbeeld 5×5 cm: Net

Dit net is 5 meter in het rond en 2 meter hoog. Het is zeer fijnmazig, namelijk 2×2 cm.
Onze Blue bij een met isolatoren en fietsbinnenbanden opgehangen aanhangwagennet.
Los hooi en wilgentakken in een boerenkoolbak.
Aanhangwagennet met grote maaswijdte (en oud; dus met gaten) zorgt voor wat gemorst hooi op de grond.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Verstandig omgaan met paard en pony – Wouter Slob

Zuid Boekprodukties B.V., Lisse. 1990

‘Robuuste paarden’

Wouter Slob heeft een voor zijn tijd afwijkend boek geschreven. De gangbare paardenboekenschrijvers gaan uit van het principe ‘stalpaard’ in de tijd dat hij dit boek schreef. Paarden buiten houden was nog niet zo normaal als nu. Paddock Paradise bestond nog niet. Alleen shetlanders werden zomer en winter buiten gehouden en een kleine clubje mensen die IJslandse paarden hield. IJslanders en Shetlanders zijn robuuste pony’s die hier tegen zouden moeten kunnen, andere paardenrassen niet, was de algemene opvatting.

Zo rond 2000 of iets later begon er heel voorzichtig een andere stroming te komen. Meer mensen zochten naar een plek om hun paard meer paardwaardig te kunnen stallen. Meer buiten lopen of zelfs dag en nacht, zomer en winter. Nu in 2020 zijn er heel wat pensionstallen te vinden die de meest prachtige concepten aanbieden. Google maar eens op Equihabitat, Paddock Paradise, etc.

Wat zei meneer Slob hier over in 1990?
Hij refereert naar een maandblad Freizeit im Sattel van Ursula Bruns (geen jaartal of uitgever genoemd). Zij legt uit wat een ‘robuust paard’ is en wat deze nodig zou hebben.
Ze geeft aan dat paarden juist wind en weer nodig hebben om zo gezond mogelijk te kunnen leven. Dit omdat het van oorsprong een steppedier is. Het heeft zich aangepast aan strenge koude en grote hitte met alle gradaties daartussen. Van alle huisdieren kan het paard het best tegen grote temperatuurwisselingen!

‘Een stal doet denken aan dierenmishandeling’

Stelt Bruns in haar blad. Dit omdat het paard gemaakt is om snel grote snelheden te ontwikkelen en dit over lange afstand vol kan houden. Een paard voedt zich door langzaam te grazen. Door hierbij steeds te blijven stappen drukken de ingewanden steeds samen en zetten weer uit, zodat het voedsel verteerd wordt.

‘Een stal is een kwestie van status en niet van doelmatigheid’

Een stal zou indruk moeten maken op anderen, laten zien hoeveel geld je bezit, een statussymbool. Schoongeveegde pleintjes en koperen knoppen op het hekwerk van de stal. Allemaal zaken waar het paard niks aan heeft. Het paard komt op de tweede plaats.

Ongezond
Een paard zou in de natuur nooit zo dicht bij zijn mest verblijven. Dit is de oorzaak van vele gezondheidsproblemen, zoals luchtweg- of hoefaandoeningen.
Het hele gestel van het paard is erop ontwikkelt om de hele dag door te bewegen en dat kan niet in een stal.

Psychische uitwerking
Een paard in een afgesloten box voelt zich niet lekker bij zo weinig beweging. Hij.voelt zich ziek en wordt geestelijk ziek en vaak onbetrouwbaar.

Hoe dan?
En dan nog een paar praktische tips van Wouter Slob in dit hoofdstuk:

Een paard zomaar buiten laten is niet ‘robuust houden’. Het is net zo goed dierenmishandeling om een paard in een weiland zonder beschutting te zetten en alleen dagelijks een pluk hooi in de modder te gooien. Wat heb je minimaal nodig?
* Een (overdekte) schuilgelegenheid met de opening niet in de gangbare windrichting.
* Een droge uitloop waar je de mest dagelijks weg haalt.
* Vers water te allen tijde ter beschikking.
* In de winter het paard niet zeiknat in het zweet rijden en terug op de wei gooien. Eerst een beetje af laten koelen, evetueel laten rollen en dan pas terug zetten.
* De staart niet netjes knippen aan de bovenkant; deze is nodig om de gevoelige achterste lichaamsdelen te beschermen.

Verder lezen?
Dit was het hoofdstuk ‘Robuuste paarden’. Wouter Slob behandeld in zijn boek ‘Verstandig omgaan met paarden en pony’s’ verder nog de volgende hoofdstukken:

1 De stal
2 Robuuste paarden
3 Open stallen en schuilplaatsen
4 Gezondheid en ziekte
5 Lichaamstemperatuur, koorts en andere zaken
6 Composteren van mest
7 Gezondheidszorg het hele jaar door
8 Kreupelheid
9 Over haren en verhalen
10 De voeding
11 De weide
12 Giftige planten
13 Over poetsen en wassen
14 Het opnemen van een been
15 Bandageren
16 Toiletteren
17 De hoef, zijn verzorging en beslag

In een volgende blog zullen we hier zeker meer van behandelen, want meneer Slob liep zijn tijd wat paarden buiten houden ver vooruit.


Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Hooi, voordroog en kuil

Ruwvoer
De brandstof van je paard. Om de kachel brandende te houden heeft een paard goed en voldoende ruwvoer nodig. Zeker met dit natte en ineens koude weer. Het is soms een beetje een gedoe om het te regelen. Maar wat voelt het goed als je weer een flinke stapel binnen hebt gesjouwd. Het is vaak een gezellig, landelijk samenzijn van vrienden of buren hier! Goed hooi zorgt voor een gezond paard. Mijn ervaring is dat je daar niet op moet bezuinigen. Echt, op de lange termijn spaar je dierenartskosten uit!

Hooi
De droogste versie van ruwvoer is hooi. Daarna volgt voordroog (bijna droog hooi, ingepakt) en daarna kuil(gras). Dat laatste wordt meestal aan koeien gevoerd.
Hooi kan bestaan uit heel veel verschillende soorten groen. Goed paardenhooi bestaat niet uit hooi dat afkomstig is van een mest kunstmest of drijfmest bemest koeienweiland dat ook nog eens bestond uit alleen klaver en Engels Raaigras. Wil je het echt bemesten dan met organische mest.

Goed paardenhooi bestaat uit allerlei soorten groen (grassen en kruiden). Het liefst wil je het eiwitarm en cellulose rijk. Dit bereik je door het gras eerst uit te laten groeien en in het zaad te laten schieten, voordat je het maait. Natuurlijk is het land niet bespoten met chemicaliën.
Het is niet ingepakt. Dus het is echt hooi en geen voordroog of kuil. Zodra je hooi in gaat pakken worden er allerlei processen in gang gezet. Het kan gaan fermenteren en broeien. Dat vindt een paardenbuik niet zo fijn. Er ontstaat kans op koliek.

Mijn ervaring met gras en hooi van een met kunstmest en drijfmest bemest land is niet zo’n goede. Mijn haflinger kreeg enorme jeuk. Hij kon door al dat wiebelen, schudden en jeuken niet meer normaal voor de wagen lopen. Op het moment dat ik op ander gras en hooi over ging was de jeuk met twee weken weg.

Meer lezen?
www.goedpaardenhooi.nl
Google op ‘paardenhooi’

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden:

Uitmesten en de mesthoop

De blog van vandaag gaat over:

POEP!

Mest dus, paardenmest, uitmesten en de opslag en verwerking ervan.
Wat heb je überhaupt nodig om uit te kunnen mesten?

Basisuitrusting:
Kruiwagen
Mestboy
Mesthoop of – container
Paardenmest.. poep dus.

Nu wat genuanceerder..
De kruiwagen wordt elke dag gebruikt, dus die is alleen voor de mest. Voor het hooi en de tuin koop je natuurlijk zo’n leuke roze of groene.

Fancy plastic kruiwagen te koop in elke bouwmarkt, Welkoop en Boerenbond en andere dier- en tuinbenodigingswinkel.
Een ijzeren kruiwagen heeft als nadeel dat hij snel roest in de regen. Onze kruiwagen staat nu echter zo’n twee jaar buiten en doet het nog prima. Voor het behoud van je materiaal is het aan te raden om het binnen te zetten.
Sterke plastic kruiwagen met 2 wielen voor.


Voor het zwaardere werk zou ik een kruiwagen aanschaffen met twee wielen voor. Die is stabieler. Een paarden-bemoei kan deze minder goed omduwen! Want dat is waar paarden goed in zijn: lekker tegen je kruiwagen aan schurken en hem dan (zich nergens van bewust) vrolijk omduwen. ‘Huh? Wat gebeurt er nu? Ik deed niks, hoor?’ (onschuldige-ogen-smiley).

Mestvork
De mest laat zich op het zand het makkelijkst verwijderen met een paardenmestvork. Daar zijn echter best verschillende soorten in de vinden. Die op de foto hieronder is van hout met metaal en daardoor best zwaar! Voor een paar drolletjes uit het zand zeven vind ik hem minder geschikt. Ik moest hem echter uitproberen, want de plastieken versie hiervan was gebroken (verkeerd gebruik..). De ijzeren is wel handig om grote stukken hooi/stro/mest te verplaatsen. Die van plastic is handig om de mestballen uit het zand te zeven.

In de stal op de betonnen ondergrond gebruik ik de schep van de mestboy samen met een kinderharkje van de Lidl. Die schuift lekker makkelijk de mest op de schep. Verder is een sneeuwschep erg handig. Die pak ik erbij als de paardjes gezellig rondjes hebben lopen dansen in de stal als het buiten heeft geregend.

Mesthoop of -container
Wij hebben een mestcontainer gehuurd. Deze wordt op afroep geleegd door een vrachtwagen met happer.
De container heeft een klep met gasveer en een inloopklepje.

Onze container kan 6 kuub mest hebben. Ze zijn in allerlei maten en soorten te krijgen. Met klep, zonder, met zeil, et cetera. Deze met klep is redelijk waterdicht. De klep gaat makkelijk open door de gasveer. We hebben nu wel een rubber mat voor de klep liggen, zodat de kruiwagen er makkelijker op kan rijden. Anders was de klep te hoog en moest ik deze er achteruit op rijden.

De mest wordt door het materiaal van de container en de zon die erop schijnt warm. Dat leken mij de ideale omstandigheden om hot-composting uit te proberen.

Meer lezen over hoe je paarden buiten kunt houden? Download hieronder gratis het eerste deel van Paarden buiten houden: